Лесна яйчена салата

За всеки вкус
Лесна яйчена салата

Най-важното

След като нахранихте вегетарианците, обърнете внимание и на месоядните, а? В тяхната салата просто добавете късчета пилешко месо (или друго, по ваш избор). Така всички ще бъдат доволни.

Ако има нещо, което бих яла всеки ден, почти без прекъсване, това определено са... яйцата :) Всъщност, за привързаността ми към "децата на кокошките" са виновни основно няколко фактора:

По пътя на моята житейска логика, първият се казва Кирил Русев :) За времето, което работим заедно (а то никак не е малко), любимият ми колега успя окончателно да ме убеди в полезността на споменатите герои и дефинитивно да ги вкара в менюто ми. А ако прочетете материала му, посветен на тях, а като бонус: и този, със сигурност и вие ще започнете да ги харесвате.

Втората причина, поради която ги похапвам често, е вегетарианският ми хранителен режим. Защото сладурите са чудесен източник на протеин и в тях има редица други важни съставки, твърде полезни за "тревопасния" ми организъм.

А третият фактор е комбинация от икономически мотиви и от хроничната липса на време за готвене. С прости думи, яйцата са евтин, лесен и бърз начин за задоволяване на биологическата ми потребност от ядене.

След всички умни приказки, казани дотук, нека запретна ръкави и ви споделя любимата си рецепта за... яйчена салата.

Да, прави сте. Във виртуалната ни готварска книга вече има кулинарен инструктаж за приготвяне на подобен специалитет, но той е по-скоро пролетен и е за доста по-изтънчени намерения. А имайки предвид студа навън, все още е твърде рано кухнята ни да преминава в друг, по-топъл сезон.

Та, ако и вие се чудите какво да сложите на трапезата и в коремчето си, пробвайте с този "да-си-оближеш-пръстите" готварски експеримент. За да си го спретнете, освен добро желание, са ви нужни следните продукти:

Foodbuzz.com8-12 яйца, твърдо сварени

100 грама майонеза (може да ползвате и 100 грама заквасена сметана)

1 супена лъжица горчица (може по-малко или повече, отново взависимост от предпочитанията ви)

стръкче свеж магданоз (всяко зелено свежо растение, което обичате и става за ядене, ще ви свърши перфектна работа)

сокът на един лимон (не го пропускайте: без него вкусът просто не е същият)

сол, черен и червен пипер

други подправки, по желание и с оглед нуждата ви от пикантност 

Схемата за приготвяне е фасулска, ще се убедите веднага:

Сварените яйца се обелват и се поставят цели в подходящ, по-дълбок, съд. Овкусяват се със солта, черния и червения пипер (и с допълнително избраните от вас подправки).

После, с помощта на лъжица, се натрошават подобаващо до получаване на миш-маш текстура. Не прекалявайте с въпросния процес обаче, за да не ги "смелите" съвсем. А когато прецените, че са готови, добавете майонезата, горчицата и магданоза (или другите зелени приятели). Накрая напръскайте отгоре хубавичко с лимонения сок и разбъркайте добре.

Ами, това е приятели – бързо, лесно (евтино) и наистина адски вкусно! Въпросната салата може да ползвате също и като плънка за сандвич. Готино, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 28.01.2012 | 18:54
    obojavam qica i miskq 4e tazi recepta 6te e mnogo vkusna
  • 2
    от Не е посочен | 10.01.2012 | 21:39
    Ами, това е приятели – бързо, лесно (евтино) и наистина адски вкусно! И АДСКИ ПОЛЕЗНО!!!
  • 1
    от Не е посочен | 07.01.2012 | 00:06
    На мен лично много не ми хареса. Може би, защото не я направих както трябва. Не стана като на картинката по-горе :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април