Здравословно готвене: Прибори и съдове

Как да направим информиран избор на посуда
Здравословно готвене: Прибори и съдове

Правило ли ви е впечатление, че чаят в пластмасова чашка има по-"богат" вкус? Това не е случайно. Има определени материи, които са нестабилни и лесно реагират с храната и напитките ни. По този начин в техния състав влизат съединения, които при други обстоятелства не бихме консумирали доброволно. Ето защо, когато оборудваме кухнята си, трябва да имаме предвид качествата на материалите, които влизат в нея.

Най-добрият избор за кухнята: нереактивни прибори

  • Емайл, глина, йенско стъкло. Перфектни са за всякакъв тип готвене. Позволяват по-продължителна топлинна обработка при средни и високи температури, без това да се отрази на вкуса и качеството на храната. Известен недостатък е чупливостта им, особено за тези от вас, които имат по-балистичен подход към кулинарното изкуство. Отличен избор са емайлираните метални съдове. Дават възможност за готвене както на котлон, така и във фурна. Избършете от прахта традиционните глинени гювечи и гювечета. Сигурни сме, че разполагате с минимум един йенски съд в кухнята. Използвайте го по-често.

  • Стъкло и керамика. Изключително подходящи както за сервиране, така и за съхранение на храна. Изхвърлете пластмасовите кутии и ги заменете със стъклени.

  • Дърво. Отдавайте предпочитание на дървените дъски и прибори за готвене за сметка на пластмасата и метала.

  • Хартия. Ако ползвате метална тава, добра идея е да я покривате с хартия за печене. Хартията е чудесен избор и за съхранение, тъй като не влиза в реакция с храната като същевременно й позволява да "диша".

  • Силикон. Единственият нереактивен незалепващ материал. Стабилен е до 220 градуса. Над тази температура се топи, но не е токсичен. Допълнително предимство за шампионите по хвърляне на посуда е неговата нечупливост. Гъвкав е, поддържа се изключително лесно.

По-добрият избор за кухнята: умерено реактивни прибори

  • Неръждаема стомана. Най-малко реактивният метал. За много хора е най-достъпният и удобен вариант за здравословно готвене.

  • Въглеродна стомана. Добър материал е за направата на тигани за сотиране или тип уок, тъй като провежда топлината изключително бързо. Недостатък е, че лесно ръждясва и трябва да се подсушава добре след употреба.

  • Чугун. Този метал има отлична проводимост и позволява равномерно разпределение на топлината. При правилна поддръжка е на практика незалепващ. Подходящ е за по-краткотрайно готвене. Не е препоръчително приготвянето на супи и други течни и киселинни ястия, тъй като те лесно влизат в реакция с чугуна и придобиват метален привкус.

Недобрият избор за кухнята: реактивни прибори

  • Съдове с незалепващо покритие. Съдържат пластмасови полимери, които отделят вредни изпарения при по-високи температури. Ако не ни вярвате, сварете си вода в тефлонова тенджера и я опитайте.

  • Алуминий. Избягвайте алуминиевите съдове и фолиа.

  • Пластмаса. Правилото тук е, че колкото по-мек е материалът, толкова по-реактивен е той. По тази логика, ако ви се налага да съхраните дадена храна в пластмаса, изберете твърдата кутия пред найлоновото пликче.

Реактивност на храната

Реактивността на храната зависи от температурата. Горещите храни влизат в реакция с материалите много по-бързо от студените такива. Използването на някои по-реактивни материи за съхранение в хладилника е допустимо, ако нямате алтернатива.

Имайте предвид, че някои храни са по-реактивни от други. Мазнините, киселите храни и водата много по-лесно образуват съединения с приборите, отколкото въглехидратите и протеините. Можете да съхранявате суровия ориз в пластмаса, но щом веднъж го сготвите с вода и мазнина, по-добре потърсете друг вариант. Избирайте олиа и оцети, които се продават в стъклени разфасовки.

Не бързайте да изхвърлите всичката пластмаса и тефлон от кухнята си. Бъдете изобретателни и редуцирайте реактивността в кухнята според възможностите си. В крайна сметка, по-здравият потребител е и по-информираният такъв.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май