Домашни гевреци

Или по-скоро опит за приготвяне на нюйоркски бейгъли в полите на Витоша
Домашни гевреци

Има едно нещо, което в България много ни липсва: истински бейгъли. Вярно е, че имаме гевреци на всеки ъгъл в центъра на София, например, но те всъщност са много далеч като вкус от бейгъли.

Е, миналия уикенд реших, че ще се опитам да си приготвя нещо подобно вкъщи. След дълго проучване на рецепти, попаднах на една от най-класическите възможни, а резултатът беше повече от приличен.

Ето и от какви продукти се нуждаете:

500 грама брашно

300 милилитра топла вода

около 20 грама мая

1 ½ супена лъжица захар

1 ½ чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Първо в кафена чашка, пълна до половината с вода, сложете маята и захарта. Не разбърквайте веднага, а им дайте 5 минути да се опознаят и едва тогава ги смесете. Оставете до пълното им разтваряне.

В голяма купа смесете брашното със солта. Издълбайте кладенче в средата и изсипете вътре горната смес от мая, захар и вода. Добавете и половината от останото количество топла вода.

Сега е моментът да запретнете ръкави, защото тук трябва да се меси. Замесете тесто и, когато има нужда, добавяйте още вода на малки порции. Идеята е да се получи еластично, гладко тесто, като омесите цялото брашно.

За целта, вероятно ще трябва да месите около 10 минути и най-добре да правите това върху набрашнена повърхност. Накрая тестото трябва да почне да се втвърдява леко.

Сложете го в предварително намаслен съд, покрийте плътно и оставете на топло за около час. Би трябвало за това време да втаса и да удвои размера си. После размесете набързо още веднъж и оставете за 10 минути.

От полученото тесто оформете между 8 и 10 кръгли топки. Стремете се да имат максимално правилна кръгла форма.

С пръст, покрит с брашно, натиснете внимателно всяка топка в центъра, за да получите дупка в средата й. След това разтеглете леко и подредете в подходящ съд. Покрийте и оставете за 10-ина минути. Междувременно загрейте фурната до 220 градуса.

Напълнете дълбок съд с вода и оставете да заври. Намалете температурата и с помощта на решетъчна лъжица пускайте гевречетата вътре. За няколко секунди те би трябвало да изплуват на повърхността, където ги оставете около минута.

Sofisticated Gourmet

След това обърнете от другата страна и оставете за още минутка. Ако искате да станат по-жилави, в стил Ню Йорк, оставете по 2 минути от всяка страна. Извадете и наредете в предварително намаслена тава за печене.

Ако желаете домашните ви бейгъли да са гарнирани с нещо, сега е моментът: разбийте едно яйце и, с помощта на четка, намажете всяко геврече с него. След това можете да поръсите със сусам и мак, кимион, едра сол, счукан чесън и т.н.

Печете около 20 минути, докато бейгълите добият златист цвят.

След като ги извадите, им дайте малко време да изстинат и хапвайте с каквото искате. Моята любима комбинация е сирене "Филаделфия" и пушена сьомга ;)

inm.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 10.09.2012 | 10:27
    Получават се чудесни. Аз без да искам сложих двойно количество мая и въпреки това не им се отрази зле. По данни на приближени, гевреците имат отличен вкус дори, когато са изстинали. Консумирах ги само така, но се комбинират добре както със сладко, така и със солено. Ако се запретнете да правите бейгълите си заделете около 2 часа за приготовление - бухването на тестото и печенето отнемат време. Собствено ще се стремя към по-идеални форми на продукцията за следващия път :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май