Вишисоаз с авокадо

Студена супа с френско име и американски произход
Вишисоаз с авокадо

Хич не си и помисляйте да се стряскате от засуканото име на настоящото ястие. Всъщност става дума за леко модифицирана версия на една чудесна за сезона студена супа, която горещо ви препоръчвам да опитате. Наименованието й е такова, защото е измислена от французин, но въпросното събитие се е разиграло в САЩ, което чисто технически я прави американска.

В класическия си вариант се приготвя предимно от праз и картофи, но тук е добавено и авокадо. Нищо от казаното дотук обаче няма особено значение, защото едва ли ще ви даде реална представа за вкуса й. Пътят към него по-скоро трябва да премине през следните необходими продукти:

  • 2-3 супени лъжици масло

  • 1-2 авокадота

  • 3 средноголеми картофа

  • бялата част на 4 стръка праз

  • 4 чаши зеленчуков бульон (ако нямате истински бульон, по-добре използвайте вода)

  • 100 гр заквасена сметана

  • сол, черен пипер и магданоз за подправяне

Начин на приготвяне:

inm.com

Ето я и лесната част. Загрейте маслото в тенджера на силен огън и добавете към него обелените и нарязани на кубчета картофи и накълцания праз. Бъркайте около три минути или докто почувствате, че картофите започват да омекват. След това добавете бульона (водата) и оставете тенджерата похлупена. Щом съдържанието й започне да ври, намалете огъня и гответе още 20-тина минути.

Сега е ред вашият верен пасатор да бъде потопен в супата и да свърши това, за което е бил проектиран. Пюрирайте, посолете, напиперете и оставете да изстине напълно. Чак тогава можете да разбъркате вътре заквасената сметана, грубо нарязаното авокадо и магданоз. Охладете в хладилник и сервирайте с или без препечена филийка хляб.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май