Агнешкo магданозлия за великденската трапеза

Просто не може без нея
Агнешкo магданозлия за великденската трапеза

Още от сега си признаваме, че Великден е един от любимите ни празници! Топъл е, вкусен и предоставя на всички прекрасна възможност да са близо до семейството си.

Даже тази година имаме доброто желание, освен с боядисването на яйцата и с курабийките, да се нагърбим с приготвянето на по-сериозната част от великденското меню... Ще готвим агнешко! Още от сега започвайте да стискате палци – даже и тези на краката, за по-сигурно.

Обаче, тъй като никак не сме почитатели на дроб сърмата, решихме да се поровим за някоя по-приемлива рецепта, така да се каже. Ровихме, ровихме и най-накрая, в сборник с традиционни български рецепти, открихме това, от което има нужда празничната ни трапеза, а именно – от агнешко магданозлия.

Може да ви звучи доста претенциозно, обаче всъщност е съвсем лесно за приготвяне. Ако искате и вие да изненадате близките си (надяваме се – приятно) с мащабни кулинарни умения, запретвайте ръкави и марш в кухнята!

Агнешкoто магданозилия ще стане перфектно, ако използвате следните продукти за приготвянето му:

около 750 гр агнешко

125 гр краве масло (може и зехтин)

1 връзка пресен лук

2 моркова, добре почистени

1 супена лъжица доматено пюре (може и три-четири домата или 1 супена лъжица домашна лютеница, ситно смляна )

5 връзки магданоз

½ лимон

1 яйце

1 чаша кисело мляко

сол и черен пипер

И сега, разбира се, идва интересната част.

Начин на приготвяне:

Нарежете или накълцайте месото на парчета и го задушете заедно с предварително нарязания на ситно лук и настърганите моркови.

Целта е продуктите да омекнат добре. Едва след това прибавете доматеното пюре (доматите или лютеницата) и накрая поръсете с пипер. Налейте топла вода в съда и оставете ястието да се вари на слаб огън.

Няколко минути преди да го свалите от котлона, добавете предварително нарязания на ситно магданоз, лимонът (също нарязан на тънки парчета), както и разбитото с киселото мляко яйце.

Е, готови сте!

Така приготвено, ястието е богато на редица важни нутриенти.

На първо място, агнешкото, като всяко друго месо, е добър източник на протеин. Що се отнася до магданоза, неговите хранителни достойнства са неизброими. За да не го разсърдим, ще му посветим специален материал. Добре е да знаете все пак, че той е чудесен източник на бета-каротин, витамин C и витамин K. Бета-каротин, а не витамин А, има също и в морковите. Хубавата новина е, че въпросният каротеноид лесно се преобразува във витамин А.

Определено нямаме желание точно по празниците да си говорим за калории. Но, разбира се, консумирайте агнешкото си магданозилия с мярка. А, и още нещо. Широко разпространено е схващането, че магданозът е адски афродизиак и действа положително на либидото на мъжете. Имайте го предвид, нали?

А сега ви пожелаваме прекрасен и слънчев Великден!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май