Преди да хукнете на бос крак...

Ами, тренирайте, де!
Преди да хукнете на бос крак...

Вече ви казах колко надъхваща книга е "Родени да тичат". Споменах ви, също така, че не трябва да се поддавате на силното желание да се събуете боси и да заприпкате волно из цъфналата ръж, недай си Боже асфалт. Предупредих ви и за това, че има такова животно като правилна техника на тичане. Е, все още ли настоявате да търчите боси? В такъв случай ще трябва да се подготвите.

Един от проблемите с тичането на бос крак е, че независимо колко сте прочели по въпроса, има нещо, което се нарича навик, и то е по-силно от вас. Благодарение на разни упорити неща като мускулната памет, е доста вероятно щом свалите маратонките си, да продължите да бягате сякаш имате няколкосантиметрови подметки под себе си.

Самият Кристофър Макдугъл (авторът на "Родени да тичат") извън книгата си съветва начинаещите да прокудят тези си стари навици с една техника, известна като 100-up (непреводима, за съжаление). Тя, всъщност, не е измислена от него, а от един много по-отдавнашен атлет на име Уолтър Джордж (1858-1943).

За него знаем, че на млади години е чиракувал при един химик (най-вероятно фармацевт) и това е заемало изключително голяма част от времето му. 100-up е бил начинът, по който той е успявал да се готви за състезания в контекста на изключителна заетост. Доста успешно, при това, предвид факта, че Уолтър постига рекордни времена в няколко състезания на къси и средни разстояния.

Само по себе си въпросното упражнение е просто като фасул, но за по-нетренираните от вас може да представлява доста сериозно натоварване. Започнете като събуете омразните си обувки и застанете изправени на едно място. Вдигнете крак, като се постараете коляното ви да отиде на височината на таза, така че бедрото ви да стане паралелно на земната повърхност. Сега го върнете обратно на мястото му, като внимавате това да се случи прецизно, приземявайки стъпалото си първо на възглавничките му. Повторете с другия крак. Редувайте по този начин, докато изпълните по 50 повторения на страна (общо 100).

Точно така, това е изключително бавно маршируване на място. Когато сте в състояние да направите 100 хубави повторения (за някои от вас това ще е още от първия път), можете да увеличите скоростта. Първоначалната идея на упражнението е не толкова да направите максимална бройка възможно най-бързо, а всяко повторение да бъде наистина пер-фект-но! Ето ви и видео, което да онагледи описаното дотук:

В заключение може би трябва да кажа, че въпреки твърденията на Макдугъл, аз лично не мога да ви гарантирам, че този метод ще ви осигури перфектна техника на тичане. Някои хора го използват с голям успех, други – с по-малък. И все пак, едно е да имаш някаква представа как се бяга, друго е да почувстваш със собственото си тяло какво представлява правилното движение. Бъдете търпеливи, наблюдавайте, осмисляйте и ако ви се струва, че нещо не е наред, най-добре не го правете.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май