Подмладяване с утайка от кафе

Подмладяване с утайка от кафе

Средната консумация на кафе е между 3 и 12 кг на човек годишно. Но малко хора знаят, че тази напитка си струва да се цени не само заради вкуса ѝ. Утайката от кафе също е полезна. Тя е важен компонент, който може и трябва да се използва в ежедневието.

От кафееното кюспе (утайката) е лесно да се направи тор, средство за борба с вредители, дезодорант и маска за лице и тяло. И това са само част от идеите как да използвате остатъчното кафе. Утайката се състои от умерено твърди частици, а също така съдържа много микроелементи и антиоксидант.

Индустрията за красота използва кафеено кюспе за различни цели. То намира употреба в маски срещу целулит, почистващ скраб, както и в продукти за лице и коса. Кафеената утайка е достатъчно здрава, за да премахне мъртвите частици, без да увреди кожата. Това позволява да бъде използвана като скраб в ексфолианти и маски.

Козметиците твърдят, че ползите от утайката от кафе са неоспорими. В крайна сметка смлените кафени зърна имат редица положителни ефекти: дълбоко почистване на порите; антибактериален ефект, намаляване на възпалителните процеси; нормализиране на локалния воден баланс, така че утайката от кафе ефективно премахва портокаловата кожа; подмладяващ ефект и изглаждане на малки мимически бръчки; тонизиране - кожата става свежа и еластична; премахване на неприятната миризма - маска с кафе за борба с целулит е освежаваща, което е много полезно, ако имате проблеми с прекомерната секреция на себум.

Скраб за тяло с утайка от кафе

Висококачественото почистване е ключът към здравата кожа. За да направите скраб за тяло с утайка от кафе, просто смесете изсушеното кюспе със сметана, масло или лосион за тяло.

С мед и утайка от кафе пък се получава ефективен скраб срещу целулит. Смесете 200 г мед и 100 г изсушено кюспе. Нанесете върху кожата с масажиращи движения и изчакайте 5-7 минути. След това изплакнете обилно с вода.

По същата рецепта можете да приготвите смес на базата на кисело мляко. Подходяща е за алергични към пчелни продукти. Има още много идеи с какво да смесите кафето за ексфолиране. Можете да използвате извара, овесени ядки, плодово пюре, козметична глина и др.

Обърнете внимание на правилното съхранение на своя скраб с утайка от кафе. Не забравяйте да подсушите утайката преди употреба. Едва след това смесете съставките. Излишният скраб трябва да се постави в стъклен или пластмасов съд и да се прибере в хладилник.

Маска за лице с утайка от кафе

Против стареене. Смесете една супена лъжица брашно с невтвърдената утайка, докато сместа стане пастообразна. След това добавете суров яйчен жълтък към състава и разбъркайте добре, като разбиете леко. Тази маска за кафе се прилага за 10-15 минути.

За почистване. Смесете 15 г изсушено кюспе с настъргана ябълка. Маската се нанася за 10-15 минути.

За овлажняване на лицето. Смесете 15 г кафеена утайка с настъргана краставица на едро ренде. Маската е чудесна за възстановяване на водния баланс.

И при тези рецепти е важно - преди да използвате утайката от кафе, тя да бъде изсушена. Изключение е овлажняващата маска. В другите случаи утайката се добавя към състава на козметичните продукти без излишна влага.

Антицелулитни маски

Портокалова кожа по бедрата и задните части създава много неудобства. Антицелулитна маска с кафе ще помогне да се отървете от това. По-добре е да се прилага веднага след баня върху топла и добре почистена кожа. В този случай продуктът не се оставя върху тялото, а се масажира нежно върху повърхността. Това подобрява локалния метаболизъм.

Използването на кюспе от кафе срещу целулит е лесно. Достатъчно е да изберете една от популярните рецепти:

С овесени ядки. Това е ефективна антицелулитна маска с кафе. Овесените ядки трябва да са добре смлени. След това смесете 4 супени лъжици от тях с 2 с.л. изсушена утайка от кафе. Към сместа добавете 1 с.л. неподсладено кисело мляко или заквасена сметана. Правете масаж с тази маска за 10 минути.

С ароматни масла. Изсушената утайка от кафе за целулит често се използва в комбинация с ароматни масла. Към 100 г утайка добавете 5-6 капки етерично масло с любимия си аромат. Ако консистенцията е твърде ронлива, 1-2 чаени лъжици зехтин ще помогнат за коригиране на състава.

Противовъзпалително действие. Смесете кюспето с пулпата на листo от алое. Тази маска за тяло против целулит ефективно почиства, премахва портокаловата кожа и насърчава подмладяването на кожата.

Сега знаете какво може да се направи от отпадъците от кафе, за да се премахнат естетическите проблеми. В крайна сметка - утайката от любимата течност има комплексен ефект, възстановява хидролипидния баланс и премахва излишната подкожна мазнина. Тя е важен помощник в борбата с целулита.

Източник: "Марица"

ключови думи:
утайка от кафе

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май