Тонизиращи маски за лице отпреди половин век

От книгите на баба - втора част
Тонизиращи маски за лице отпреди половин век

Вече се запознахте с триковете на старите поколения за красива коса. Сега идва ред на ретро рецептите за маски за лице. И едно време са се грижили за лицето си, както днес (може би днес суетата надделява над тогавашната). Най-съществената разлика обаче е в това, че тогава са използвали само природни продукти, докато днес целият ни козметичен арсенал е плод на развитието на химичната индустрия.

Тогава цялата хубост е зависела само и единствено от природата и е била истински натурална. Сигурно сте виждали снимки на баба си и дядо си от младините им и сте си казвали, че старците всъщност са били красиви. Е, може би младостта играе главна роля при красотата, но ето някои рецепти за тонизиращи маски, които хубавата ви баба е знаела (а може да е карала и дядо ви да си ги прави). Те се прилагат на всеки тип кожа и я правят по-свежа, по-гладка и еластична:

  1. Дрождена маска – прави се от мая за хляб, която е богата на витамин B. 15–20 г мая се стрива и се размива с топло прясно мляко или вода, докато се получи каша. Лицето и шията се покриват с кашата – слой от 2-3 мм, а след това с парче найлон, на което са изрязани отвори за очите, носа и устата, и с вълнено парче. Маската – компрес се държи на лицето ½ – 1 ч., като след 10-15 минути се усеща слабо щипене, което не е неприятно.

  2. Белтъчно-медена маска – в 1 ч. л. мед, загрят до втечняване, се слага до 1 ч. л. брашно. Прибавя се ½ белтък, разбит на пяна. Сместа се нанася на лицето за 20-30 минути и се снема с хладка вода.

  3. Доматена маска – един среден домат се обелва и се смачква на каша. Прибавят се 2 ч. л. бадемови (или пшеничени) трици или брашно. Тази каша се нанася на лицето и шията за 20-30 минути и се измива с хладка вода.

  4. Малинова маска – към сока от 50-100 г малини, прецедени през марля, се прибавят 2 с. л. прясно мляко. На няколко слоя марля се изрязват отвори за очите, носа и устата. Марлята се напоява с получения сок и се държи на лицето и шията за 15 минути. Измива се с хладка вода. По същия начин може да се използва сокът от ягодите, прасковите и др. (ако не сте навити да си слагате млечен шейк на лицето, винаги може да го изпиете или да си направите 2 части – за маска и за пиене:)

  5. Ябълкова маска – добре узряла ябълка се настъргва на много ситно ренде и се нанася върху лицето за 15-20 минути, след което се измива с хладка вода.

    При всички маски важи правилото да не се слага на лицето нещо, което не може да бъде изядено. Дали сте си направили някоя от винтидж маските или сте им изяли продуктите преди да си ги сложите на лицето, споделете на фейсбук страницата ни.

Източник: Aвт. колектив: А.Танева, д-р Г. Гочев, д-р Д. Стефанова. "Дом, семейство, бит". Издателство "Земиздат", 1967

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април