Типове кожа: суха (част първа)

По какво да я познаем
Типове кожа: суха (част първа)

Хей, приятели ли сте с външната си обвивка – наясно ли сте с нейните особености и нужди? Ако отговаряте отрицателно на този въпрос, не се притеснявайте. Ще направя всичко възможно малко по малко да си изясните нещата :)

А след като миналия път обсъдихме подробно характеристиките на мазната кожа, днес предлагам да си поговорим за...

... сухата

Много лесно можете да я познаете, казвам ви. Достатъчен ви е един допир и кратък преглед, за да я диагностирате. В крайна сметка, за нея са най-характерни следните няколко неща:

- понижено отделяне на себум. Факт. Мастните жлези не функционират на високи обороти. Обратното, адски ги мързи :)

- комедони няма хич или се наблюдават в малки количества – най-вече по брадичката и носа. За сметка на това, сухата кожа може да се похвали с обилно количество милиуми или т. нар. бели точки. Обикновено, последните се появяват в областта на околоочния контур и по-рядко на други места по лицето. Могат да бъдат с различни размери и са по-дразнещи и от комедоните, ако питате мен (обещавам да си поговорим за тях подробно, ама в друг материал).

- най-характерната особеност на този тип външна обвивка обаче е липсата на влага, жадна е! Нанесете хидратиращ продукт и ще видите, че ще го "изпие" веднага. Силно дехидратирана, тази кожа притежава неприятния навик да се лющи и по-гадното – да остарява бързо и необратимо :) Донякъде това се обяснява с нарушената функция на мастните ѝ жлези, за която стана дума по-горе.

- може да бъде много тънка, фина, с капиляри и наистина чувствителна, за разлика от мазната, която е по-плътна и еластична.

- добрата новина е, че тук рядко наблюдаваме широки пори, макар че те не са невъзможно явление.

- и не на последно място: нивото на ph е ниско, което означава, че тази кожа може да се третира и с по-слаби козметични продукти.

Всъщност, ако си мислите, че грижата за сухата външна обвивка е по-лесна от тази на мазната, грешите. И двете изискват еднакво внимание и по-важното – редовна грижа.

И тъй като не искам да ви претрупвам с информация, спирам тук. Във втора част на този материал обаче очаквайте полезни съвети за поддръжката на сухата кожа.

Елате и във фен-страницата ни във фейсбук, където също обсъждаме интересни козметични и други теми. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април