Стъпка по стъпка: грижа за стъпалата

В домашни условия! Плюс бонус: педикюр :)
Стъпка по стъпка: грижа за стъпалата

Значи, ако случайно не осъзнавате - в разгара на лятото сме (танци)! Почиваме активно, лентяйстваме регулярно и, изобщо, извличаме максимума от най-любимия ни сезон :)

Предполагаме, че и вие сте също толкова "заети", но се надяваме да не пропускате грижите за прекрасния си външен вид. Да, старателно предпазане от вредните UV-лъчи, редовно хидратиране и ексфолиране, защита за косата и т.н, и т.н.

Понякога в дългия списък на тема красота обаче пропускаме регулярното внимание към ходилата. А то гарантира самочувствие и добро настроение по време на всяка разходка.

Та, какво можете да направите, за да изглеждате и да се чувствате добре със сандали или без тях?

Отделяйте по половин час, един-два пъти в седмицата, на ходилата и ще забележите зашеметяващи резултати. Честно!

За целта ще са ви необходими само няколко продукта за специална грижа, малко желание и разбира се, спокойствие. А ето един кратък план по минути на процедурата, която можете да извършвате съвсем спокойно и сами, у дома. Бонус - с включен педикюр ;)

0 до 2-ра минута: Омекотяване

Намерете удобен съд (достатъчно широк и дълбок), напълнете го с хладка вода и потопете ходилата си за около 2 минути. Това ще омекоти грубата кожа.

В съда дори може да изсипете една чаша морска сол, чийто полезни свойства вече добре познаваме.

2-ра до 5-а минута: Ексфолиране

Нанесете ексфолиант за крака и с нежни движения масажирайте стъпалата. Наблегнете на по-загрубелите места, като петите, възглавничките, пръстите и около ноктите.

Препоръчително е да изберете продукт на маслена основа, който едновременно хидратира и отстранява сухите, мъртви клетки.

Изплакнете краката с хладка вода и ги подсушете.

5-та до 10-та минута: Оформяне (ако се налага)

Изрежете ноктите в желаната от вас форма и дължина. Специалисти съветват да правите по три подрязвания на всеки нокът, защото в противен случай рискувате да отрежете нокътя твърде близо до самата кожа. Усещането тогава никак не е приятно.

Накрая оформете и изгладете ръбовете с неагресивна към нокътната плочка пила. Имайте предвид, че за различните нокти е подходящ и различен вид инструмент: обръщайте внимание на степента на абразивност, тоест на грапавостта и твърдостта на пилата.

10-та до 12-та минута: Хидратиране

Разтрийте стъпалата с дълбоко хидратиращ крем, като не забравяте петите и кожичките. Обикновено те са тези, които имат най-голяма нужда от това! :)

12-та до 20-та минута: Лакиране

Отстранете стария лак от ноктите чрез памучен тампон, напоен в лакочистител (може и в самото начало). Нанесете лак основа и изчакайте да изсъхне.

После преминете към избрания цветен лак (от един до два пласта). Завършете с топ лак, който ще засили блясъка и ще запази ноктите ви съвършени за по-дълго.

20-та до 30-та минута: Изсъхване

Дайте на педикюра си поне 10 минути, преди да пъхнете краката си в отворени обувки ( затворените изискват доста повече търпение, ако не искате да развалят труда ви през последните 20 минути). Може да отнеме до два часа, за да изсъхнат напълно.

Ако обаче искате да ускорите процеса, капнете няколко капки бързосъхнещ лак върху ноктите. Това ще свърши работа!

Спретвайте си тази приятна домашна терапия всеки път, когато имате настроение – сутрин, вечер, преди или след работа. Не отнема нито много време, нито много средства.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 04.08.2011 | 09:35
    Обичам крачетата си :) Ще ги поглезя точно така :) Мерси за съветите :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април