С балон в корема

Безопасен метод за отслабване ли е?
С балон в корема

Повечето медицински специалисти отговарят на този въпрос положително. Това твърди и ново изследване, в което участие взимат почти 3000 пациента.

Какво представлява БИБ?

Въпреки че поставянето на силиконов балон в корема се прави от няколко години, едва наскоро бе оповестена ефикасността и относителна безопасност на тази технология.

Фактите говорят, че в световен мащаб все повече лекари започват да я прилагат в лечението на хора с наднормено тегло.

Най-просто казано, празен балон се поставя в стомаха с помощта на гастроскопия - тънка тръбичка, която се вкарва в корема през хранопровода. Веднъж акостирал на правилното място, балонът се запълва с 500 мл. физиологичен разтвор, оцветен в синьо. По този начин вместимостта на стомаха намалява с четвърт: нормалната е два литра.

Цветът на разтвора е син, защото ако балонът се спука, урината ще се оцвети и ще предупреди за своевременното му отсраняване.

На практика по този начин стомахът се запълва и това кара пациента да се чувства сит. Намалена е нуждата от приемане на огромни количества храна.

Балонът се отстранява след шест месеца, отново с помощта на гастроскопия.

Ценатата на килограмите

Новият експеримент, разкриващ успешния ефект на процедурата, е проведен в Медицинския университет в Северна Каролина, САЩ.

Въпреки че не се наблюдава толкова значителна загуба на телесна маса, колкото при други хирургически методи (пръстен, например), американски учени смятат, че при терапията БИБ рисковете за здравето са значително по-ограничени.

Потенциалните оплаквания от справяне с килограмите по този начин могат да бъдат гадене, световъртеж или леки коремни спазми в началните дни след поставянето на балона. Но това е нормално: все пак организмът се бори, за да изхвърли чуждото тяло.

Нищо общо с магията обаче

Ясно е, че веднъж след като балонът бъде отстранен, пациентът може много бързо отново да качи килограмите, които е свалил. За това през тези шест месеци основната му мисия трябва да бъде създаването на здравословни хранителни навици, които да му помогнат да задържи постигнато тегло.

Всъщност популярността на силиконовия балон нарасна през последните години правопорционално на желанието на хората да прегърнат здравословния начин на живот.

Най-голямото предимство на процедурата е нейната безкръвна методика и липсата на страничните ефекти от евентуална операция. Тази технология е добра най-вече зa хора, чийто коефициент на телесна маса е над 30, но се смята, че върши добра работа и на онези, които са с по-нисък коефициент на телесна маса.

А вие – бихте ли си сложили балон в корема?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май