Прекрасни и след спорт

Активността в жегите има някои негативни последствия, които лесно можете да избегнете
Прекрасни и след спорт

Ако и вие сте като нас, значи се възползвате максимално от топлото време, за да бъдете активни и ще продължите да го правите максимално дълго. Това е страхотно, особено, ако не пропускате да пиете вода.

Обаче силните слънчеви лъчи, в комбинация с обилното потене и праха, не са формула за красота. Даже напротив. И понеже, според скромните ни изчисления, остават около 2 месеца, подходящи за тренировки на открито, ще ви дадем няколко кратки съвета за истински блясък след всяка тренировка (и мъжете могат да надничат):

Грабвайте стъргалката

С други думи – ексфолианта за тяло. Забравете острите частици, твърдите четки и всякакви подобни дращещи средства. Използвайте по-нежни козметични продукти и обтривайте кожата само с помощта на длани.

За лицето най-добре използвайте мека измиваща пяна. Ако кожата ви е мазна и склонна към акне и черни точки, изберете продукт с ниско съдържание (до 2%) на салицилова киселина. Наличието й успокоява, унищожава бактериите и стяга порите.

И за тялото, и за лицето накрая използвайте силно хидратиращи продукти. При плувците и любителите на водни спортове те също са необходими.

Продължете стъргането...

... и при ходилата. Но отново с внимание – снабдете се с по-гальовен заместител на пемзата. Препоръчваме от онези инструменти за почистване на стъпалата, които имат и едра, и по-фина пила, а защо не и такива с масажиращ ефект.

Грижата за ходилата е особено важна за всички, които са физически активни, особено, ако практикуват спортове, изискващи затворени обувки. Списъкът с подобни занимания може да бъде дълъг, но най-често става дума за тичане, тенис, баскетбол, волейбол и др., а също и катерене, хайкинг и т.н.

Стъпалата, които са "затворени" дълго време, имат повече втвърдявания и мазоли. Те обаче не трябва да се третират грубо, тъй като това само влошава състоянието на краката.

Почиствайте ходилата веднъж седмично, но се старайте да ги мажете с подхранващ мазен крем всяка вечер. За да се възполвате максимално от качествата му, ползвайте чорапи от памук.

Пазете главата!

Да, каската е ценен аксесоар за велосипедистите, и то не само в градски условия. При продължително каране обаче, изпотяването под нея може да причини обриви по скалпа, на челото и дори на брадичката. Като добавите и прашния въздух, имате и нови досадници – черни точки и дори акне.

Можете да се спасите от всичко това, като почиствате шлема си с мокри кърпички с ниско съдържание на алкохол. Но трябва да го правите след всяко използване, а не веднъж на няколко месеца.

Маска за коса с охлаждащ ефект (най-често съдържат екстракт от мента и/или коприва) също би дала добър резултат.

А има и памучни тампони против акне, напоени с активни вещества срещу неприятните пъпки. Те могат да се използват ежедневно и премахват както мръсотията, така и излишното омазняване на кожата.

Ако пък изобщо не ползвате каска, защитавайте добре косата от слънцето, особено в планината. Има доста продукти за тази цел, тъй че можете да изберете според типа кожа на скалпа и според вида на косъма.

Няма да напомняме за слънцезащитния лосион, той е просто задължителен. Както и страхотното забавление. А спортът ще свърши останалото по отношение на красотата и младостта ви :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май