Пленявай със собствения си аромат

И мириши на каквото си искаш
Пленявай със собствения си аромат

Кофтито на комерсиалните парфюми е, че никога не могат да имат аромат, създаден специално за нас. Да не говорим, че някои от тях нарушават озоновия слой, а пък други съдържат такива химикали, че по-добре да се ходи с противогаз, когато въздухът е наситен с тях.

Но да се върнем на персонализираните аромати. Да, понякога може да ни се струва, че някой аромат е създаден точно за нас, но всъщност едва ли е така. Освен ако не сме Аврил Лавин, Кристина Агилера, Наоми Кембъл или друга клечка. Ако ли пък не сме от тях, за да миришем на каквото си искаме, единственият начин това да стане е чрез домашно направен парфюм, съобразен със собствените ни обонятелни предпочитания. Трябва само да знаем кои миризми харесваме и да се снабдим с етерични масла от съответните растения. И урокът може да започне (въобще не е сложен).

Всъщност, за да си произведем натурален персонализиран аромат няма да ни е нужна лаборатория – подходящо е всяко едно помещение, което нямаме нищо против да умиришем... на хубаво, разбира се. За да започне създаването, освен етеричните масла, ще трябват масло от жожоба за основа и шишенце с помпичка, подходящо за парфюм. Вече благоуханията могат да излязат наяве.

Първото важно нещо е да се знае, че ароматните масла в парфюмерията са три вида. Трябва да ги съчетаем така, че от всеки вид да има по едно. Това са т. н. ароматни нотки:

Връхни нотки – лимоново масло, ментово масло, масло от грейпфрут, от портокал, от мандарина, карамфилово масло, масло от бергамот, от кимион, от индийско орехче, от канела... Те се усещат първи при напръскването, но и бързо изчезват.

Сърдечни нотки – лавандулово масло, розово масло, масло от босилек, от кориандър, от розмарин, от здравец. Те започват да се чувстват, когато връхните нотки утихнат.

Основни нотки – масло от сандалово дърво, от тамян, от мирта, от пачули, от кедър и др. Те са основата на композицията и се помирисват най-дълго време.

Втората стъпка е в съотношението. То трябва да е връхни нотки:сърдечни нотки:основни нотки = 1:2:3. А като намесим и основата, т. е. маслото от жожоба - основното масло:етеричните масла трябва да е 7:3. Иначе казано за 10 мл парфюм са необходими 10 мл основа (масло от жожоба):12 капки връхни нотки:24 капки сърдечни нотки:36капки основни нотки.

Друг вариант е основата да е не маслена, а спиртна (немиришещ спирт). Тогава обаче, парфюмчето трябва да се чака около месец да стане готово и да се държи на тъмно като се разбърква през 3-4 дни (за по-търпеливите). Накрая се добавят 2 ч. л. дестилирана вода, за да се разреди. А за да стане на тоалетна вода, лъжичките могат да станат и повече. За дълготрайност се добавят 5 капки глицерин, като съотношенията на маслата са същите, а спиртната основа  е ¼ ч. ч.

Това е цялата работа. Може би в парфюмерийната индустрия си усложняват живота с разни химии, но ние няма да го правим, защото сме по-печени. Ако и вие сте като нас, заповядайте тук за още не пържени идеи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април