Отложете появата на бръчките

Запазете гладката си кожа за по-дълго време!
Отложете появата на бръчките

Причините за застаряването на кожата са най-различни, но в повечето случаи тези процеси могат да се отложат във времето или да се забързат в зависимост от стила на живот, който водим!

Всички знаем, че продължителното излагане на слънце, тютюнопушенето и липсата на достатъчно сън състаряват преждевременно кожата. Не на последно място е и режима на хранене и сме зависими до голяма степен от количество вода и алкохол, които употребяваме дневно.

Защо все пак получаваме бръчки?

Въпрос, който е занимавал хиляди учени от целия цвят в продължение на години.

През 2009 лекарски екип от Университета в Упсала представи откритие, чието значение за развитието на лечебните за кожата продукти надминават всичките ни досегашни представи.

През същата година двама учени успяват да докажат, че изопростаните (вид простгландини) са допринасящи маркери за измерването на оксидативния стрес. Процес, предизвикващ трайно увреждане на клетките, което пък причинява най-различни поражение върху здравето на човека.

1529819Thinkstock/Guliver

Оксидацията и възпаленията причиняват по-бърза смърт на клетките и те не могат да се противопоставят на остаряването!

Откриването на изопростана разкри една напълно нова биомедицинска изследователска област, която позволява да се измери броя на свободните радикали в организма.

Смята се, че оксидативния стрес и възпалението в организма са основната причина за стареенето и възникването на някои тежки заболявания, но не е имало надежден метод за откриване на дейността на свободните радикали in vivo (т.е не в епруветки, а в жив организъм). Ако човек има много изопростани в тялото си, това е сериозен знак, че остарява!

Интересен е фактът, че според проучванията се предполага, че жените обикновено имат леко повишени нива на изопростана от мъжете, както и сред мъжете – бялата раса имат малко по-високи нива в сравнение с афро-американците.

В случай, че залагате на твърде много транс-мастни киселини в храненето си (бързото хранене) можете с лекота да увеличите нивата на изопростана в организма си. Изопростанът също така се увеличава и след излагане на различни токсини, пестициди, някои лекарствени средства и радиация.

1530113inews.bg

Слънцето, както знаете е най-добрият ни приятел, но може и да се превърне в най-сериозният враг, когато става въпрос за преждевременно остаряване. Също така имайте предвид, че пушачите също имат много повече изопростан в организма от непушачите.

След всичко казано до тук става ясно, че след като учените са били водени от желанието си да научат защо преждевременно остаряваме - са успяли да открият, че в наши дни най-правилната превенция срещу бръчки, ракови заболявания и други страшни болести е фокусирането ни върху антиоксидантите, витамините Е и С, различните мастни киселини и веществата, които намаляват възпалението.

Доказано е, че употребата на омега 3 мастни киселини намалява значително нивото на изопростана. Важно е да се предпазваме от възпаления както външно, така и вътрешно, ако искаме да намалим значително вероятността от появата на бръчки!

И не на последно място е необходимо да се храним целесъобразно, за да се радваме на дълъг и пълноценен живот!

Източник: Samar Basu. Associate professor and researcher Oxidative stress and inflammation / Public Health and Caring Sciences, Uppsala University. Johanna Helmesson PhD, interns, Gävle Hospital, Centre for Research and Development, Gävleborg County Council; Aftonbladet

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април