Легенди за шампоана

Кога чувствате косата чиста и кога не?
Легенди за шампоана

След като проверихте колко здрава е косата ви чрез нашата викторина, ще ви поканим да останете още малко на тази тема. Защо не се посмеете заедно с нас на някои от най-широко разпространените митове за шампоана?

Цялата тази пяна... за нищо!

Има хора, които ожесточено търкат косата си с шампоан с реалния риск да свалят даже скалпа от главата си. Защо го правят ли? Последните са абсолютно убедени, че пяната е тази, която се справя с мръсотията. Но грешат.

За пяната са виновни повърхностно активните вещества – т.нар детергенти, които могат да бъдат открити в повечето миещи продукти. Молекулите на детергентите съдържат групи с различна структура и противоположна склонност към разтворимост към водата, а резултатът от взаимодействието им с въздуха е налице – пухкави балончета, които често покриват цялата повърхност на банята.

Само че последните не правят косата ви по-чиста, ако са в по-големи количества. Истината: и малко шампоан е достатъчен, за да овлажни косата и скалпа, не е нужно да изливате цялата опаковка.

Не мийте косата си всеки ден!

Чували сте много пъти това твърдение, нали? Само че ежедневното миене на косата не е толкова опасно, колкото се опитват да ви внушат.

По-опасен може да се окаже неподходящият шампоан с нещадяща косъма формула. В тази връзка открийте най-добрия за вас продукт, който ще ви позволи да го употребявате всеки ден, без риск за живота на косата ви.

Ако пък сте орисани с грива, която често се омазнява, пробвайте натурална маска със сварени корени или листа от коприва. Не може да си представите колко магически ефект има този изпитан лек срещу омазняване.

С две думи: къпете се колкото често искате (дано да е повече от веднъж месечно), но с правилния продукт.

Пристрастени към един и същ шампоан

Няма такава опасност, не се тревожете. Косата не е живо същество, тя не може да се пристрасти нито към шампоана, нито към химическия състав на водата.

Така че не сте задължени да сменяте периодично продукта, който ползвате, особено когато ви харесва или се отразява отлично върху косата ви.

Разбира се, ако имате желание, винаги може да изпробвате нещо ново. От опит глава не боли, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май