Козметика от миналото – 4

Облагородяване на душата и външния вид от древна Индия...
Козметика от миналото – 4

Както знаете, в Индия всичко има както материално, така и духовно значение. Дори най-обикновено дамско занимание, като нанасянето на маска за лице, там може да придобие значимостта на сложен ритуал. Нека се отправим на едно разкрасително-свещено турне, за да разберем как са се грижели древните индийци за своята вътрешна и външна красота.

Ако първата дума, която е изникнала в главата ви при споменаването на индийска козметика, е била "къна", то не сте на грешен път, защото и в миналото тя е била важна част от разхубавителните процеси на дамите, а по време на някои празници – и на мъжете.

Къната днес познаваме предимно като средство за подхранване на косата. Още от древносттта обаче тя се ползвала и за създаването на временни "татуировки". Всъщност, това изкуство е известно като мендхи и представлява изрисуване на най-различни картини по тялото, които според ведическата традиция изобразяват вътрешната същност на носителя.

Грижа за лицата си жените полагали, като нанасяли маски за лице от етерични масла и гхи. Те правели кожата им чиста и сияйна. Тъй като напуканите устни се считали за пречка в безупречния външен вид, било изнамерено средство за омекотяването им. Прах от традиционния индийски плод бел се смесвал с майчино мляко, след което се нанасял на устните в продължение на 10 дни за оптимални резултати.

За да придадат на бузите си цвета, характерен за здравословния външен вид, жените на Индия използвали стрит на прах живачен сулфид. Поглеждайки малко по-надолу в тялото трябва да отбележим, че особено противно за окото и нежелано от индийците било окосмяването. В борбата срещу него Раджа Серфоджи II, който правeл множество експерименти с растения в услуга на медицината, препоръчва да се счукат и смесят сушените плодове на растението амалаки и индийска дълга чушка.

Раджата дава и следните насоки за стягането и оформянето на дамския бюст: "Да се стрият на прах и смесят корените на ашуаганда, корена на билката саусуреа лаппа (Saussurea lappa Clarke) и коренището на блатния аир. Към тази микстура за допълнителен ефект да се прибави и масло, добито от биволско мляко".

Голяма част от тези растения са на изключителна почит в аюрведа учението и се използват до днес в традиционната индийска медицина. Според мнозина, индийките наистина знаят как да се грижат за външния си вид и това ни кара да мислим, че гореспоменатите похвати са имали успех. А вие наистина ще направите добро, ако издадете още тайни за извора на индийската красота, които досега сте пазили само за вас.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май