Депресията при мъжете е различна. Как да подходим

Депресията при мъжете е различна. Как да подходим

При мъжете депресията е различна спрямо при жените, но също я има и тя може да бъде деликатен проблем.

Мъжете изпадат в депресия по-рядко, отколкото жените. Статистика от изследвания за САЩ, например, показва че през 2014 г. 4,8% от мъжете на възраст над 18 г. в страната са имали поне един основен житейски епизод на депресия за последната година, докато при жените процентът е бил 8,2% за същата възраст. Това посочва в материал по темата американското издание Уолстрийт джърнъл. 

"Тревожа се за един приятел. Той спря да отговаря на съобщения и обаждания от приятелите си и изглежда раздразнителен и нервен когато го видя. Оплаква се от безсъние, липса на енергия и липса на мотивация. Ако го питам как е, казва "Аз не съм себе си", "Давя се", коментира авторката на материала Елизабет Бърнстийн. 

Психолози и здравни експерти определят 5 основни симптома, които показват наличие на депресивно разстройство в момента при мъжа. Тези симптоми трябва да се явяват в продължение на 2 седмици и са следните: потиснато настроение през по-голямата част от деня, раздразнителност, намалени интерес или удоволствие от повечето активности, значителна промяна в теглото или апетита, промени в съня, промени в психомоторната активност като превъзбуденост или мудност, явна постоянна умора или липса на енергия, споделяне или демонстрация на чувство за вина или за безполезност в живота, промени в концентрацията и в краен случай, повтарящи се мисли за смърт. 

1783321

Жените често интернализират депресията си - те се фокусират върху емоционалните симптоми, като чувството за безсмисленост или самообвиняването, казват експерти. Мъжете ги екстернализират, концентрирайки се върху физическите симптоми. Те обикновено не плачат и не казват, че им е тъжно. Чувстват се вцепенени и се оплакват от безсъние, усещат стрес или липса на енергия. Често стават раздразнителни и гневни. 

Някои мъже не са наясно с чувствата си. Но по-големият проблем е, че през годините мъжете в обществото са поставяни в позицията да не говорят че се чувстват зле и безсилни. "Това е чувството, че те трябва да бъдат в контрол на емоциите си и да бъдат депресирани може да се разгледа като признак на слабост", коментира Джефри Борънстийн - психиатър и президент на фондацията за изследвания на мозъка и поводението Brain and Behavior Research Foundation в Ню Йорк. От мъжете се очаква да се справят с проблемите си сами, подчертава той. 

Чувството за слабост може да направи депресията при мъжете по-лоша, твърдят терапевтите. Усещането за победеност е причината депресираните мъже обикновено да се отдръпват от околния свят и да се самоизолират. Това може да доведе до хаос в отношенията им с хората, които обичат, най-често със съпругата или партньорката. Тя може да се почувства отхвърлена и наранена от поведението.

Как да се подходи? Експертите предлагат няколко съвета за близките на мъжете, които са в труден период:

Нормализирайте ситуацията. Настоявайте, че той няма за какво да се чувства виновен и че не е сам. Погледнете какво пише за депресията при мъжете в интернет и ще бъдете изумени, отбелязва Майкъл Адис - професор по психология в Университрета "Кларк" в Масачузетс. Много от най-великите мъже в историята са страдали от депресия, включително Ейбрахам Линкълн, Уинстън Чърчил, Бъз Олдрин, Брус Спрингстийн. 

Говорете внимателно. Не бъдете критични. Човекът вече от известно време сам се наказва емоционално със самокритика. Не изказвайте тревога или загриженост. Това подсказва, че вие смятате, че той не може да се справи със ситуацията сам - мъжете не харесват това. Терапевти казват, че думата "ние" може да бъде полезна: "Ние сме в това заедно", "Ще намерим терапия, която работи". 

Изхвърлете от речника думата с "Д". Изследвания показват, че мъжете може да се държат отбранително, когато им се говори за "депресия". През 2013 г. наблюдение, отразено в списание Psychology of Men & Masculinity в Щатите показвало, че мъже с депресия казвали, че имат някои симптоми като безпокойство, но не са депресирани. 

Ако се заговори за край на живота... Мъжете са четири пъти по-склонни да извършат успешно самоубийство, когато са отчаяни и чувстват абсолтна безизходица от жените, въпреки че жените правят опити за самоубийство по-често от тях. Това посочват статистики за Щатите. При мъжете просто опитите много по-често са "успешни", те използват по-смъртоносни начини. 

Предложете терапия, която се фокусира върху промени в поведението. Мъжете не обичат психолозите, често смятат, че те ще им казват това, което вече си знаят. Опасяват се, че при разговори с такива ще се установи това, в което се смъняват: "Ти си провал в живота". За промяна в поведението се смята например когнитивната поведенческа терапия, която помага на човека да си промени мислите, както и поведенческата мотивция, която му предлага да стане по-ангажиран с негови отделни задачи в ежедневието. Второто може да е по-комфортно за много мъже. 

Окуражете го да прави това, което той може да прави добре. Физическите тренировки създават в тялото ендорфин, който ще повиши настроението. Освен това, мъжете са така програмирани, че започват да изпитват удовлетворение, когато свършат успешно някаква задача. Измислете проект и го разделете на малки парчета - малки задачи, които са постижими и създават незабавно чувството за удовлетворение. 

Кажете, когато вече не издържате. Важно е да осъзнаете, че вие няма нужда да бъдете вечен получател на гнева и обвиненията на депресирания мъж, или да бъдете единственият, който се бори за връзката ви. Ако вече приближавате лимита на издръжливостта си, кажете му го. "Аз те обичам. Тук съм за теб. Но ти вече трябва да получиш помощ - да си помогнеш или друго". 

Не се отказвайте. Бъдете упорити, дори той да ви прогонва. Хората наистина се подобряват с терапията. 

ключови думи:
мъже депресия

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април