Таралежът, в когото се влюбихме

Малко известни факти за таралежите. И Дарси, която е фотомодел
Таралежът, в когото се влюбихме

Ако има човек на този свят, който не обича таралежите, то той или никога не е виждал таралеж, или не си е направил труда да се поинтересува малко повече от този невероятен бозайник. Сега ще се опитаме да поправим и двете недоразумения съвсем набързо.

Първо, малко любопитни факти.

Таралежите дължат характерния си вид на бодлите, които са нищо повече от кухи втвърдени косми. Около 5-6 хиляди от тях.

Бебетата таралежи имат бебешки бодли, които се сменят с бодли за възрастни по същия начин, както ние си сменяме зъбите. Почти по същия... А когато тарльовците бъдат подложени на огромен стрес или са много болни, бодлите им могат да опадат. По същия начин, както ние оплешивяваме. Почти по същия...

Горките таралежи не виждат добре, но пък за сметка на това имат отлично обоняние и слух.

Таралежите имат имунитет срещу змийската отрова благодарение на протеина еринацин в мускулите им. Концентрацията на това вещество обаче е сравнително малка, затова по-силноотровните змии продължават да бъдат заплаха за бодливците.

Има общо 17 вида таралежи. Някои от тях са толкова бързи, че могат да пробягат един метър за половин секунда. Обикновено това е съпроводено с такъв тропот, че чак е свръхестествено. Немалко войници са били шокирани до умопомрачение по време на нощен наряд заради "човешки" стъпки с невидим произход.

Таралежите имат лактозна нетолерантност, а захарта в диетата им е препоръчително да бъде ограничена до плодове. Нещо като палео, с тази разлика, че поради специфичната форма на устата си, не могат да ядат и ядки. Пише го в Wikipedia. Пише, също така, че не трябва да им се дава авокадо, шоколад, грозде или стафиди, както и сурово месо и жълтъци. Много тъпо.

Таралежите са предразположени към напълняване. Още по-тъпо.

Добрата новина е, че в плен таралежите живеят почти два пъти по-дълго. Имайте предвид обаче, че в някои американски щати (Пенсилвания, Калифорния, Джорджия, Хаваи, Дъглас Каунти, Небраска) притежанието на таралеж е незаконно. Това не се отнася за Европа, с изключение на скандинавските държави и Англия.

Сега е време да ви покажем таралеж в плен. В плен на изкуството...

Но не какъв да е таралеж, а Летящия Таралеж Дарси. Изобщо не знаем защо се казва така, но знаем, че е изключително фотогенична и обича да флиртува с обектива във всяка една житейска ситуация. Неслучайно профилът й в Instagram има над 340 000 последователи. Ако не разбирате защо не е случайно, заповядайте в галерията, където ще видите някои от нейните шедьоври.

* Нормалната продължителност на живот на по-малките видове в природата е 2-4 години, но приберете ли ги на топло, могат да доживеят до 4-7 години

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април