Подуши ме за лека нощ

Възглавницата, вие какво си помислихте?
Подуши ме за лека нощ

Сънят и почивката са едни от малкото шансове, които даваме на изтормозеното си тяло да се възстанови от причинения му физически и психически стрес. И възглавницата е може би най-незаменимият аксесоар в това отношение. Лично аз нямам проблем да спя дори на земята, но нямам ли опора под главата си, на следващия ден се чувствам сякаш ме е ритал националният футболен отбор. Но доколкото всеки от вас си има собствени предпочитания и е добре запознат с класическата възглавница за сън, тук бихме искали да ви представим няколко по-малко популярни нейни разновидности и техните приложения.

Възглавница за колене. Всъщност, това не е някакъв специален вид възглавница. За целта може да се използва малка декоративна възглавничка от вашето легло или диван, която се поставя между коленете (ако спите на една страна) или под тях (ако спите по гръб):

  • Когато спите на една страна, свиването на краката и поставянето на възглавничка между тях пречи на коленете да се допират, като по този начин поддържа неутралната позиция на гръбначния стълб. В противен случай "горният" ви крак стои завъртян надолу, което се отразява в усукване на таза и гръбнака, и може да доведе до болки в областта на кръста. Според нас за целта е по-добре да се спрете на по-твърда възглавница, която не позволява потъването на коленете в нея.

  • Когато спите по гръб, възглавницата, поставена под сгъвката на краката спомага за намаляването на лордозата (извивката) в кръста, което отнема от напрежението върху гръбнака. Някои хора предпочитат да използват повече от една възглавница за целта, тъй като наблюдават, че колкото по-нависоко повдигнат коленете си, толкова по-добре се чувстват след сън.

Възглавница за цялото тяло. За съжаление, у нас все още не сме виждали такива. Представляват възглавници с дължината на човешко тяло и са особено полезни за тези, които обичат да спят настрани. Всъщност, този вид комбинира функциите на конвенционалната възглавница и възглавницата за колене. Той е предпочитан и от бременни, заради допълнителната опора в коремната област. Ние си представяме, че е особено подходящ и за самотни дами и господа, които обичат да се гушкат по време на сън.

Възглавница за врат. Това са т.нар. ортопедични възглавници с извивки, които се предлагат и у нас. Съществуват и в цилиндричен или полуцилиндричен вариант и служат за подлагане под врата, като по този начин го подравняват с гръбнака. Моят опит с подобна възглавница не е от най-успешните. Това се дължи на обстоятелството, че спя както по гръб, така и на една страна. Възглавницата ми беше изключително удобна при спане на една страна, но ми беше твърде висока в поза по гръб и или не можех да заспя, или се събуждах с болки във врата и гърба. Сега я използвам, за да си я подлагам под сгъвките на коленете.

Пътна възглавница. Знаете я. Онова U-образно нещо, което нанизвате на врата си по време на път. Всъщност е доста удобно, тъй като пречи на главата ви да се размахва свободно наляво-надясно и отнема доста от напрежението върху врата. Изобщо, ако ви се налага да спите в седнало положение, това е вашата възглавница.

Надуваема възглавница. За вас, къмпингари и пътешественици. Това приспособление качествено промени начина, по който спя в палатка. Препоръчваме ви да си намерите вариант, който е с плюшено покритие, тъй като контактът с чиста гума може да има доста изпотяващ ефект, особено в разгара на лятото.

Възглавница за кръст. Това са специални възглавнички, служещи да подкрепят извивката в кръста ви, докато седите. Всички знаем, че продължителното седене може да допринесе за болки в съответната област и въпросното приспособление служи да ги предотврати. За щастие, повечето модерни столове разполагат с ергономични извивки, които елиминират нуждата от него.

Възглавница-поничка. Както се подразбира от наименованието, това е кръгла възглавничка с дупка или вдлъбнатина по средата. Използва се за седене и намира приложение най-вече при хора с болки в опашката, тъй като възпрепятства контакта между въпросната област и равната повърхност, върху която седим.

А вие с кои от изброените дотук възглавници имате личен опит? Какви са впечатленията ви?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май