Готварските джаджи, без които можем

Но от които не искаме да се откажем
Готварските джаджи, без които можем

Зад написването на този материал стои един реален и съвсем, съвсем пресен случай. Само преди няколко дни (без да искам, честно!) изхвърлих белчката на съпруга си в кошчето за боклук. Стана съвсем случайно, казвам ви. Тя просто "изпадна" при обелките от картофи, скри се между тях и, при изхвърлянето им, замина да си търси късмета по широкия свят.

Разбира се, най-тържествено обещах да закупя нова белачка, но, ъъъъ, още не съм го направила. Гледам го сега мъжа ми - пуфти и бели ядосано картофите с нож и си мисля...

Не, че не може и без белачка! Да не би баба ми да е имала такава? Е, добре, де, всъщност, има. Но редките случаи, които съм виждала да я използва, са били инициирани именно от нас - внуците ѝ. Затова пък "с голи ръце" може да отстрани обвивката на килограми зеленчуци и плодове за нула време. Споменах ли, че по принцип е на 80 години и, че никога не се спира на едно място :)

За разлика от баба ми, съвременните кулинари предпочитат да улесняват ежедневието си. В това, разбира се, няма нищо лошо. Но е факт: въпреки че животът в кухнята без белачка е труден, той не и невъзможен.

Съвсем възможен би бил също така и без преса за чесън и за чупене на ядки, без ножица за подправки, без решетка за готвене на пара, без шейкър за дресинг и марината и без... какво ли още не.

1154998Thinkstock/Guliver

Така, де, все ще оцелеем, ако не разполагаме с въпросните готварски джаджи (спокойно, няма да умрем от глад!). И даже може би било добра идея да ги "изхвърляме" от време на време от съществуването си, макар и не в буквалния смисъл :) Просто временно да забравяме, че ги има и сами да вършим техните задачи. Ей така, за да не ставаме прекалено мързеливи и да не се привързваме твърде много към вещите, които ни заобикалят.

Иначе, нека си ги ползваме активно, щом толкова ни харесват :)

Имате ли и вие да добавите нещо по темата, м? Не се срамувайте, елате да си поговорим. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април