Герои, които надминаха своите автори

По слава, разбира се
Герои, които надминаха своите автори

Днес се събудихме на литературна вълна, затова първите "Неща, които обичаме" за деня са фикционални. В една импровизирана класация сме събрали десет популярни авторски имена и десет още по-популярни персонажи. Подреждането от 10-то към 1-во място е плод на нашето виждане и е с цел забавление, така че не го приемайте много сериозно. А ако намерите някое непознато име, бързайте към библиотеката/книжарницата, за да запълните този пропуск.

10. Бела Суон и Стефани Майър

За феновете на вампирските саги, които буквално са завладели света от няколко години насам, включваме и хубавата Бела от "Здрач". Що се отнася до авторката Стефани Майер, няма да скрием, че не сме запознати с творчеството й (ако има друго освен "Здрач"), но не пренебрегваме факта, че е написала история за милиони. Вампирската поредица предизвика истински фурор, особено сред тийнейджърското съсловие, така че Бела Суон получава нашето скромно 10-то място.

9. Швейк и Ярослав Хашек

"Приключенията на добрия войник Швейк през световната война" е цялото заглавие на любимата на много поколения книга. Автор е чехът Ярослав Хашек, който добива огромната си популярност, благодарение на героя си Швейк. Даваме му девето място. 

8. Спайдърмен, Супермен, Батман 

Въпреки че не са дело на един автор, ги слагаме в обща точка, понеже и тримата са част от света на комиксите, а и са супергерои. Супермен и Батман са герои на ДиСи комикс и са създадени през 30-те години на 20 в., а Спайдърмен – на комикси Марвел, за първи път е издаден 60-те. Осма позиция за супергероите.

7. Джейн Еър и Шарлот Бронте

Джейн Еър е героиня от едноименния роман на Шарлот Бронте. Авторката и сестрите й - Емили Бронте и Ан Бронте, са известни романистки от 19 в. Въпреки че сестрите създават наистина успешни романи, като всяка една от тях е запомнена най-вече с по един, смятаме, че името на Джейн Еър ги изпреварва по популярност, и му даваме нашето седмо място.

6. Дон Жуан и Молиер, Байрон и др.

Тук нещата са малко по-различни, понеже вечният Дон Жуан не е плод на творческото вдъхновение на само един човек, а е фолклорен персонаж, възникнал през 17 в. Днес името му е абсолютен синоним на прелъстител и не е загубило грам от своята популярност. Само наистина четящите хора обаче могат да посочат кои са авторите, които са посветили произведения на "господин Хуан". Двама от тях – Молиер и лорд Байрон, са изключително популярни в световен мащаб и сами по себе си са институция във френската и английската литература. Но колко ли хора свързват имената им с това на Дон Жуан, на този въпрос не се наемаме да отговорим.

5. Скарлет О’Хара и Маргарет Мичъл

Скарлет О’Хара е въплъщението на красивата, чувствена и силна жена и сме сигурни, че дори и тези, които не са чели "Отнесени от вихъра”, се сещат за нея. Е, надали може да се каже същото за жената, която й е дала живот. Може би само наистина запалените читатели на книгата могат без съмнение да посочат кой е нейният автор. За Скарлет и Маргарет - 5-то място от нас.

994397Wikimedia Commons

4. Алиса и Луис Карол

"Алиса в страната на чудесата" е една от задължителните книги, които всяко дете трябва да прочете. Днес все още се правят нови и успешни екранизации по романа. Със смесени чувства сме към автора на книгата – Луис Карол, за когото не е тайна, че е имал увлечение към малко момиче на име Алиса (В оригинал името на героинята и на реалната личност е Алис. Алиса е адаптиран вариант за българския читател – бел.авт.). За Алиса и Луис Карол – 4-то място.

3.Питър Пан и Джеймс Матю Бари

Сър Джеймс Матю Бари със сигурност не е име, за което всеки средностатистически читател би се сетил без затруднение, но пък героят, на който е дал живот, е много популярен в цял свят. Абсолютният символ на детството – Питър Пан, е персонаж от детска книга, пиеса и множество игрални и анимационни филми. За вечното дете и неговият автор - почетното трето място.

2. Хари Потър и Дж. К. Роулинг

Джоан Роулинг дължи почти всичко, което притежава, на Хари Потър. От млада самотна майка, издържаща се от социални помощи, тя се превръща в милиардер само от продажбата на седемте книги. Макар днес тя да е особено популярна и за нея да се пише доста (ние не правим изключение), славата на измисления от нея герой е трудно достижима, така че ги поставяме на 2-ро място. 

1. Мечо Пух и Алън Александър Милн 

Мечо Пух няма как да бъде забравен и няма как да бъде сбъркан. Запаленият фен на меда е един от най-популярните персонажи в световен мащаб и по всичко личи, че това ще продължава още дълги години. Авторът на книгата – Алън Александър Милн е дълбоко в сянката на своя закръглен герой, затова сме им отредили първото място в нашата импровизирана класация

За да ни следите всеки ден, ни харесайте във фейсбук. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април