Eлените са яката работа

Отличният коледен впрегатен добитък
Eлените са яката работа

Вече стана ясно, че Коледата е заобиколена от толкова много скандални цифри, че съществуването й е поставено под много сериозно съмнение. Поне съществуването й по начина, по който сме свикнали да вярваме в нея.

Но няма как да очакваме от хората, които са измислили празника много, много отдавна, да вземат абсолютно всички възможни усложнения предвид. Нека бъдем малко по-толерантни и да отчетем реалистичните аспекти на тяхната фантастична история. Елените, които теглят шейната на Дядо Коледа, например!

Ако се абстрахираме от факта, че учените все още не са открили и разработили такова чудо като летящ елен, може да се каже, че рогатото добиче е отличният избор на жива сила за доставянето на подаръци на дълги разстояния в дългата студена коледна нощ. Ето ги и причините, поради които смятаме така:

Живеят близо до работа. Случвало ли ви се е на интервю за свободна позиция да ви питат къде живеете? Разбира се, че ви се е случвало – така потенциалният ви работодател преценява каква е вероятността в три от пет дни в седмицата да му се появявате на вратата с влажен поглед малко преди обедната почивка.

Елените имат щастието да обитават територии, които са доста близо до Северния полюс – Норвегия, Финландия, Русия, Гренландия, Канада и някои от по-северните американски щати. Яката работа!

Топличко им е. По всяко време и навсякъде. Имайте предвид, че температурата в полет на 9 000 метра над земята може да достигне до -45ºС, което си е студено дори и по критериите на най-закоравелия морж.

Е, да, ама елените са оборудвани могъщо. Говорим за два пласта изолация – един базов слой гъста вълна и още един повърхностен слой козина, съставена от кухи косми като бонус. Нещо повече, легендарният Рудолф има червен нос, ама съвсем наистина. Обонятелният орган на животното е супер плътно кръвоснабден и има особено голяма повърхностна площ. Това не само му позволява да затопля вдишвания леден въздух, но и спомага за регулиране на температурата на мозъка му. Яката работа!

Имат опит. Коренното население на северната част на Скандинавския полуостров, Саами, са използвали елените като впрегатно животно далеч преди някой да произнесе за първи път думата Коледа. Е, по онова време са кастрирали мъжките и са им ядяли тестисите, но това е поредното доказателство в подкрепа на твърдението, че елените са яката работа!

Какво сцепление! Ако си мислите, че котките, снегоходките и Vibram са велики изобретения, помислете отново след един абзац. През лятото широките стъпала на елените омекват и стават като гъба, което им позволява да се придвижват лесно в подгизналата и хлъзгава тундра. В дълбокия зимен сняг същата тази тъкан се втвърдява и подобрява сцеплението им. Добавете острия ръб на копитата им в сметката и ще получите машина с целогодишна висока проходимост. Яката работа!

Нощна смяна, дневна смяна... Арктическият кръг е място, където понятия като "ден" и "нощ" са толкова абстрактни, че може да ви се завие свят. Нека само кажем, че през годината там има три месеца, през които цари пълен мрак и три месеца, в които е светло през цялото време. В подобни условия циркадният ритъм на човек си грабва шапката и заминава за курорт "По дяволите". Елените не страдат от подобен проблем – спят, когато им падне, и вършат работа, когато има работа за вършене. Защото са яката работа!

Зимно спокойствие. Между септември и ноември мъжките елени изперкват тотално, защото тогава са в размножителен период, а това ги задължава да се бият по цял ден, да реват като изоглавени, да търчат подир момичетата и да опикават всичко около себе си. Толкова са вглъбени в тези простотии, че често спират да се хранят и към края на периода са изпосталели като едни анорексични Снежанки.

За щастие цялата драма приключва до декември, което им позволява да теглят шейната, когато му дойде времето. Това, ако приемем, че шейната се тегли от мъжки елени, защото точно обикновено по това време мъжкарите нямат рога. Кошутите обаче имат! Яката работа!

Оптика за милиони. Особено що се отнася до ултравиолетова светлина. Нали знаете как ослепявате, когато всичко наоколо е побеляло от сняг? Е, точно тогава елените виждат най-добре. Ултравиолетовата светлина всъщност им помага да различават свои от чужди и да навигират като шефове из снежната шир.

Издръжливост оттук докъдето си искате! А вие кога за последно извървяхте 5 000 километра? Някои популации на елени в Северна Америка го правят всяка година и това е най-дългата миграция на сухоземен бозайник, позната на науката. При това темпото им е повече от завидно. Говорим за дневен пробег от 19-55 километра в кошмарни офроуд условия.

Максимална скорост? 60-80 километра в час. Може и да е достатъчно за вдигане на една шейна с подаръци във въздуха. Егати яката работа!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май