Професия йога инструктор

Юлия ни разкри какво я е тласнало да избера йогата като професия и призвание
Професия йога инструктор

Юлия Савова е един от онези йога инструктори, при които ти се иска да се връщаш отново и отново. Резултатите са налице още след първата тренировка. За разлика от много йога  практики, които обещават чудеса още с първата асана, Юлия акцентира върху по-възвишения смисъл на йогата. Ако обаче оставите очакванията, проблемите и суетата на прага на студиото, вероятно и вие още след първата тренировка ще се почувствате по-леки – физически и психически.

 

1689284

Здравей, би ли се представила? 

Казвам се Юлия Савова. Съ-основател съм и преподавам йога в Център Йога Дивали в София - от 2010 г.

 • Разкажи ни малко повече за пътуването ти в света на йога? Как и от къде започна?

До уникалния свят на йога се докоснах през 2000 г. Тогава живеех в Амстердам и студиото което посещавах беше в самия му център, на един от живописните канали. Спомням си как още през първите месеци, след всяка йога-практика, изпитвах неописуемо чувство на лекота и еуфория. И в един прекрасен пролетен ден в съзнанието и сърцето ми спонтанно се роди усещането, че искам да преподавам йога някой ден - толкова голямо беше вдъхновението ми от нея. Тогава разбира се не съм си и мечтала, че някой ден това ще стане, но в едно съм сигурна - че тази опитност съм донесла със себе си от предишни животи.

• Какво за теб е йога?

Йога за мен е начин на живот, което означава, че освен изпълнението на асани и пранаяма (физически пози и дихателни техники), влагам осъзнаване и по отношение на мислите, думите и действията си, като се старая да следвам принципа на "ненавреждане", който е основен в йога. Вегетарианка съм от 15 години, което е в унисон със същия принцип. Йога съветва да сме толерантни и разбиращи към другите, да не се гневим и да приемаме трудностите като възможност за развиване на различни качества и аз се стремя да прилагам тези принципи в ежедневието си.

 • Как можем да успокоим ума по време на практика?

Като го наблюдаваме. Но за да се случи това, необходимо е да работим върху концентрацията си, като затова помагат инструкциите по време на практика. Те насочват мислите ни към момента в настоящето - например отпускане в конкретна поза или по-дълго задържане в нея, дълбоко и ритмично дишане, и др. По този начин работим на физическо и ментално ниво едновременно. В началото е трудно, тъй като ума е свикнал да прави каквото си иска и лесно се разсейва - тогава практиката ни е "механична". Но с постоянство и търпение резултата не закъснява, и усещането за спокойствие и радост, които идват с времето, вследствие намаляването броя на мисли - са несравними. Тъй като мислите са непосредствено свързани с емоциите, и колкото повече мисли имаме - толкова повече енергия хабим. Представете си ако сте се скарали с близък човек, или някой ви е обидил - понякога дни наред, дори седмици и месеци ума "върти една и съща плоча", което в крайна сметка единствено води до изтощение, без да сме в състояние да променим нещо, тъй като е минало.

1689285

• Мислиш ли, че с йога може да се поддържа форма? 

Със сигурност - ако се практикува редовно и минимум 2 пъти седмично. Разбира се има различни видове йога - някои с повече физическо натоварване, други - с по-малко. Но във всички случаи полза има и то не само на физическо ниво - тя всъщност се явява като страничен положителен ефект. В началото е хубаво да се практикува с учител, който да коригира неправилното изпълнение - а впоследствие е добре да се практикува по-често и в къщи, дори за 10-20 мин. на ден. Така създаваме един положителен навик, който развива много важни качества в живота ни - самодисциплина, отговорност, търпение - които са ни от полза във всеки аспект на живота.

На какво те учи йога?

Да приемам хората такива каквито са, без да ги съдя. Да живея в настоящето. Да оставам спокойна и позитивна в напрегнати и трудни моменти. Да обичам себе си и да ценя живота, тъй като е уникален и неповторим. Да благодаря за всеки миг, за всички прекрасни хора, които са част от живота ми и за възможността да помагам на другите, да открият пътя към себе си.

ключови думи:
инструктор йога

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април