Поза на седмицата: котка

Бонус - поза крава
Поза на седмицата: котка
inm

Да ви кажа честно, наскоро преосмислих отношението си към котките и даже започнах да ги харесвам. Имат редица лоши черти, но са наистина интелигентни животни – винаги знаят как да получат това, което искат :)

Освен това са гъвкави, бързи и физически издържливи. Никак не е случайно, че една от най-популярните асани в йога е кръстена на тях.

Всъщност, поза котка е изключително лесна за реализация. Даже съм сигурна, че вече сте я правили. Някои я наричат също и котешки гръб и я включват като разгрявка в различни тренировъчни програми.

Целта на въпросното упражнение е да "загрее" гръбначния стълб и да го подготви за изпълнението на онези движения, които изискват по-амбициозното му извиване.

Бонусът е, че чрез асаната се извършва своеобразен масаж на вътрешните коремни органи. Затова котешкият гръб се препоръчва на хора, които имат нарушена перисталтика и недобро храносмилане.

Та, стига приказки – нека направим позата:

  • Застанете на "четири лапи", на колене и на длани. Уверете се, че китките, лактите и раменете ви са разположени в една линия и са перпендикулярни на пода. Гръбначният стълб трябва да се намира в неутрална позиция. 
  • Сега поемете дълбоко въздух. С издишване, извийте гърба нагоре към тавана, като стегнете поясните мускули – представете си, че коремът ви сякаш се залепя за гръбначния стълб. Наведете главата, отпуснете мускулите на врата и се опитайте да допрете брадичката до гърдите. 

Е, вече сте писанки :) Какво следва? От въпросната позиция може да се върнете в изходно положение, за да повторите внимателно процедурата още няколко пъти.

Или...

Другият вариант е, веднага след реализацията на котка, да преминете в поза крава, както обикновено се прави в този случай.

При втората асана, с ново вдишване, гръбнакът се извива като дъга, но този път надолу, при което коремът се отпуска към пода, а главата се вдига към тавана. Идеята е да се извършат няколко последователни преминавания от едното в другото упражнение. 

В крайна сметка, вие решавате в какви животни ще се превърнете на фитнес шалтето :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май