Ново! Вога

Динамична комбинация от вогинг и йога
Ново! Вога

Новата година започна преди броени дни, но светът на йога вече може да се похвали със съвсем прясна разновидност. Въпросната практика се нарича "вога" и обещава през следващите месеци твърде бързо, почти неусетно, да се настани в британските фитнес салони, откъдето и произлиза.

Всъщност, ако трябва да бъдем по-точни, споменатият тренд стартира официално още през ноември 2013-та, но, да, тепърва му предстои да набира известност и практикуващи.

Какво представлява?

Като се досещате, и тук става дума за фитнес хибрид, съчетаващ две активности в една, в случая - йога и вогинг (или вог). Предполагаме, че с първата сте на "ти", а втората представлява модерен хаус танц, възникнал през 80-те години на 20-ти в САЩ. Вогингът става абсолютен хит благодарение не на кой да е, а именно на кралицата на поп музиката Мадона и нейното парче "Vogue" (1990). Нека ви го припомним набързо:

Иначе казано, вога ще ви кара да танцувате и да изпълнявате асани под звуците на осемдесетарски парчета :)

Създателка на новата разновидност е британската йога инструкторка Джулиет Мюрел, базирана в Лондон. Джулет е напълно убедена, че класът ѝ ще има успех и, че танцът върху фитнес шалтето ще започне да се цени и отвъд границите на Острова.

Практиката на Мюрел включва много и различни движения с горните крайници и се фокусира върху "периферните", както ги нарича сама, части на тялото - китките, дланите и пръстите на ръцете. Като цяло, вога обещава да подобри кръвообращението, гъвкавостта и стойката на практикуващия, а в духовно отношение - неговите самочувствие и самоувереност.

Честно ли, с удоволствие бихме пробвали въпросната активност. На пръв поглед изглежда доста динамична и интересна. Дали е такава... можем да разберем и сами - веднага си пускаме диска на Мадона и и започваме да импровизираме по йогински.

Хайде с нас! 

ключови думи:
вога вогинг йога Мадона

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април