Не (се) насилвай

Или как да упражняваме добротата в себе си
Не (се) насилвай

Ахимса. Звучи ви като име на екзотична страна, нали? Е, няма нищо общо. Така се нарича един от основните принципи в йога – т. нар. правило за ненасилието.

Според древната индийска практика, за да постигне духовно извисяване, човек няма право да наранява, обижда и мрази. Нещо повече: практикуващият трябва да си забрани всякаква проява на враждебност както в действията, така и в мислите.

Да бъдем добри към другите, но и към себе си, проповядва йога. И както се досещате, тази задача никак не е лека. За да се справите с нея, трябва да практикувате ахимса всеки ден. По малко.

Защо не започнете още сега, заедно с мен? Ето така:

  • inm.comНе приказвайте лоши неща за колегите, приятелите, познатите си =) Особено в тяхно отсъствие. Вместо това, опитайте да разговаряте с тях открито и спокойно. Има вероятност да сте сгрешили в преценката си за някого. Което, в резултат, да донесе и на двама ви само негативни емоции.
  • Уважавайте правото на чуждо мнение. Но преди всичко – слушайте. Само така бихте могли да разберете различната гледна точка. И да я приемете.
  • В миговете, когато сте адски ядосани, по-добре замълчете. Защото рискувате да кажете неща, които не мислите, а могат да наранят и обидят събеседника ви. Овладейте гнева си и тогава говорете.
  • Не се насилвайте да бъдете такива, каквито не сте. И по-важното: не тормозете другите да се променят заради вас :) Всеки има право да следва личния си път и сам да определя посоката, в която да върви. Всеки има право да бъде свободен – дори домашният ви любимец.
  • Не обвинявайте другите за собствените си грешки, защото ще направят свои, за които да отговарят.

Мда. Практикуването на ахимса си е истинско предизвикателство, признавам. Но пък си заслужава всяко усилие.

С йога или без, бъдете добри! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април