Напук на гравитацията: йога във въздуха

Перфектен урок по летене
Напук на гравитацията: йога във въздуха

Антигравитационната йога (AGY) всъщност изобщо не е... йога. Тя е по-скоро завладяваща комбинация от няколко дисциплини: каланетика, пилатес, йога и акробатика.

Измислена е от Кристофър Харисън през 1990 година – бивш гимнастик и хореограф на Бродоуей. Уникалната му практика бързо напуска границите на САЩ, за да спечели впоследствие много почитатели в Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Испания и Канада.

Какво представлява?

Трениращият изпълнява комбинация от движения във въздуха, с помощта на своеобразен хамак, монтиран на тавана. На няколко сантиметра от пода, разположен удобно в снежно-бялата си люлка, всеки получава свободата да изпробва акробатическите си умения. И с малко повече въображение – даже да се научи да лети.

Добрата новина е, че антигравитационната йога не изисква предварителна подготовка по хатха. Може да стартирате летящата си сесия, без да сте упражнявали нито една от асаните. Според много инструктори AGY е прекрасно допълнение към редовната йога практика и към редица други физически дейности.

Освен че е супер забавно, въздушното приключение помага за подобряване на т. нар. кинестетично усещане. То е свързано със способността на сетивните органи в ставите и мускулите да изпращат сигнали към мозъка, локализиращи позицията на крайниците в пространството. Полезно е да знаеш къде се намираш, нали?

Погледната от този ъгъл, AGY може да ви накара да имате повече доверие на тялото си. Да вярвате повече на себе си. Често първият урок за йога-акробати започва с "преобръщане". Което е перфектен повод да преодолеете страха си от летене и да изневерите на гравитацията.

Между упражненията и в края на сесията има приятни почивки в "пашкула", чиято цел е да ви създадат усещането за спокойствие и сигурност.

Екипировката

Съветът на повечето преподаватели е да се носи блуза с дълъг или къс ръкав по време на тренировката, тъй като по този начин се улеснява увиването на плата около ръцете.

Късите и отпуснати шорти не са за предпочитане, защото те лесно могат да напуснат тялото при някое от преобръщанията. Легингс и обикновен анцунг по тялото са идеалната екипировка за въздушна тренировка.

Йога или не, ние бихме пробвали AGY. А вие?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май