Най-добрият учител по йога: Пинки Гангас

Има своя разновидност на практиката - хибрид между ащанга и хатха
Най-добрият учител по йога: Пинки Гангас

Добрият преподавател по йога трябва да притежава много качества и най-вече - нужно е да бъде разбиращ и земен :) 

Изглежда Пинки Гангас напълно отговаря на този профил, защото иначе едва ли щяха да я наричат идеалния и най-добрия учител по йога.

Мадамата започва да практикува още като дете, а днес вече има своя система от упражнения, които преподава по целия свят. Освен това е и шампион по йога в Индия. 

Колегите от Север.бг успяха да се срещнат с Пинки по време на форума "Здраве, Щастие и Красота" във Влико Търново, а ние си откраднахме част от интервюто, за да го споделим с вас. 

Няма нужда да ни благодарите, директно заповядайте в следващите редове: 

Пинки, от кога се занимавате с йога?

Практикувам я още от детството ми. От 7-8 години се занимавам и с преподаване не само в Индия, а по целия свят. Вече имаме студио и в София - "Център 15", където предлагаме обучителни курсове по класическа, ащанга, хатха йога, водим и частни уроци, естествено.

Ние знаем, че йога е сфера за изява на мъжете. Но ето, че и една фина дама може да се занимава с това. Какво е за вас практиката?

Обожавам, когато правя позите. Усещам как тялото ми се чувства щастливо от това. Вътрешно се изпълвам с радост и чувствам енергията, която ме изпълва. Това ми дава сили и удовлетворение. Йога е древна система с много направления и една цел - единение на индивидуалната ни душа с висшата, съвършена, блажена и просветлена душа. Йога е път на еволюция, по който ние получаваме здраве на тялото, хармония на чувствата, спокойствие на ума и радост от истинската си природа. По този начин намираме истинската си цел в живота.

Създала сте собствена разновидност в йога?

Да, така е. Търсейки най-доброто за мен, което да импонира напълно с вътрешната ми нагласа, практикувайки, аз си изработих собствен стил - смесица между хатха и ащанга йога. Така ми харесва. Това ме кара да се чувствам наистина спокойна, уверена и енергична.

865529личен архив

Имате ли последователи на вашия стил?

Да, имам много последователи и, както казах, не само в Индия, а по целия свят. Непрекъснато се уверявам, че хората сме търсещи същества и, когато намерим формата, която най-добре да приляга на вътрешното ни светоусещане, се отдаваме изцяло. Всички мои последователи споделят, че това, което им предлагам не само, че им харесва, а и им е много полезно – променило е начина им на възприемане на света, което в някаква степен ги прави щастливи.

Вас с какво ви привлече йога?

Наградите – винаги след състезание получаваш награда. Освен това ми харесват сложните пози, при които се натоварват различни групи мускули, разбира се приятно и премерено, без излишно натоварване и болка. Прилагайки правилната релаксация, се постига пълно отпускане на мускулите, подмладяване на тялото и нервната система.

Къде сте изучавала тайните на йога?

Аз съм следвала в един от най-старите йога институти в Кайвалядхама Лонавала. Интересът ми в тази сфера ме насочи към изследване на упражненията по йога. Учила съм йога терапия в университета в Шандигар Пънджаб и медицина с профил йога и природолечение в университета в Винаяка Мишън. Моят гуру учител е един - Сами.

Спечелила сте много награди...

Да, имам повече от 30-40 златни медали, от тях и на национално състезание по йога. В колекцията ми и има и сребърни, и брозови от световни първенства в Индия.

 

Цялото интервю може да прочетете при нашите приятели от Север.бг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май