Мудри. Или какво могат ръцете в йога?

Източната практика ангажира и тази малка част от тялото, при това - с определена цел
Мудри. Или какво могат ръцете в йога?

Човек има само един живот и всеки понеделник му се иска да го започне отначало. Е, днес не е точно понеделник, но можем да кажем, че ни е подобен ден - за промени, вдъхновения и духовно извисяване. Как ще си ги осигурите ли? С... 

... мудри

Те са част от т.нар. пета степен в йога - Пратиахара, която смеем да наречем висш пилотаж в древната индийска практика. Предполага се, че ако сте стигнали дотук, вече умеете да оттегляте сетивата си, а умът ви е независим и щастлив :)

Най-общо, това е комплекс от движения, при които ръцете и пръстите заемат специфично положение. Става въпрос за наистина изящни и красиви жестове, за които се смята, че стимулират духовното и телесно усъвършенстване.

Твърди се, че мудрите освобождават блокираната в тялото енергия и я насочват към жизнено важните центрове на организма. Практикуването им оказва благоприятен ефект върху здравето, тъй като уравновесява ума и балансира емоциите. С две думи: почти обещават трансформация.

В практиката

Изпълнението на упражненията е лично време, което може да използвате за релаксация и медитация.

Хубавото е, че може да практикувате мудрите седнали, легнали, изправени или докато вървите. С една дума, навсякъде и по всяко време. Необходимо е обаче непрекъснато да съблюдавате положението на тялото - то трябва да е симетрично. 

Ако сте в седнало положение, inm.comизправете гърба. Стъпалата ви трябва да имат добър контакт със земята.

Ако пък вървите, походката ви трябва да бъде спокойна и ритмична. При статичен, прав стоеж, раздалечете леко долните крайници, а пръстите нека сочат напред.

Добре е да знаете, че всеки пръст на ръката ви, започвайки от палеца, се идентифицира с един от петте елемента, а именно огън, въздух, небе, земя и вода.

Счита се, че допирането на върховете им оказва благоприятно влияние върху мозъчните вълни и стимулира паметта, общата наблюдателност и творческите способности.

Действието

Обикновено, въздействието на една мудра се появява след определено време, но може да почувствате магическата й сила веднага... 

Отначало е възможно да усетите леко затопляне, както и значително подобряване на настроението ви. Впоследствие, би трябвало общите ви неразположения да преминат и да си възвърнете енергията.

Хората, които практикуват редовно тези движения, умеят да насочват вниманието си към самолечение и вътрешно спокойствие и твърдят, че това трайно ги кара да се чувстват по-добре.

Често отделни мудри се използват в традиционните йога сесии. Може да ги видите и в индийския класически танц, както и в някои древни храмови ритуали и обичаи.

А на нас ни станаха толкова любопитни, че обещаваме да се поинтересуваме от конкретните упражнения и да споделим проучването си скоро.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май