Кратък наръчник по Йога

Йога е древна система, която произхожда от Индия като част от Хиндуизма и се е разпространила в последствие в Будизма, Джайнизма и съвременната западна цивилизация.
Кратък наръчник по Йога

Заради връзката на йога с Източните религии тя е смятана за неморална религиозна практика от някои Християни фундаменталисти.

Това обаче не е попречило на много християни да адаптират йога към ежедневието си и да медитират, без да смятат тези действия като част от религиозен ритуал. Можете да смятате йога, както за светска, така и за религиозна практика - това не е от особено значение.

Основи на Йога

Йога е форма на упражнения, която се състои от определен брой пози наричани асани. Всички асани в йогата си имат имена и дължат произхода си на религиозни притчи, които са част от различни Източни религии свързани със системата.

Йога често се практикува в големи групи, които са класове в някой спортен салон или част от общности, които се увличат по източната култура.

Почти няма уреди, които да използвате в йога и често упражненията се правят на обикновена постелка на пода. Най-честите помагала, от които се нуждаят начинаещите в йога са постелката и опорните блокчета.

Постелката се използва, за да имате повече сцепление, защото носенето на обувки и чорапи не е прието в йога. Блокчетата се използват от начинаещите, за да се разтегнат за някои асани, които не биха могли да направят без помощ.

След известно време, практикувайки йога ще развиете по-голяма гъвкавост и тогава блокчетата няма да са ви необходими.

Основни асани в Йога

Има няколко основни асани, които можете да правите вкъщи и дори на работа. Тези асани са широко разпространени и са идеални за начинаещите. Ето някои от тях:

Бхуджангасана или Змийска поза – легнете по корем и допрете чело в постелката. Поставете ръцете с длани на постелката от всяка страна на гръдния кош. Докато подпирате торса на ръцете си, представете си, че челото ви е теглено към небето от невидима сила, извийте внимателно горната част на тялото си докато го повдигате от земята. Продължете да повдигате внимателно целия торс, като започнете от врата и се опитате да го извиете назад все едно, че искате да видите стъпалата си. Задръжте дъха си в тази позиция за 20 секунди, след това бавно издишайте, докато правите упражнението в обратен ред и завършите в стартовата поза.

Шавасана или поза Труп – тази поза е основно за релаксация и често се прави в края на заниманията по йога. Легнете по гръб с напълно изпънати ръце и крака. Трябва да затворите очи и да упражнявате контролирано медитативно дишане за 10 минути, докато сте в тази позиция. Напълно изпразнете ума си и си представете, че сте в безтегловност.

ключови думи:
йога

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април