Киртан йога

Киртан йога

Много от нас сa опитвали да практикуват популярна йога и са медитирали върху най-ралични неща, търпеливо чакайки да влязат в свещено пространство, да се издигнат от сегашното си умствено състояние и да се транспортират до духовното блаженство - целта на йога. Но за повечето от нас, това просто не се случва.

1798041

Изтощителните техники на асани и пранаяма със сигурност могат да ни доведат до най-големите висини на духовното пробуждане – само ако можехме да ги практикуваме стриктно, по начина препоръчан в класическите йога текстове. За пример можем да вземем предписанието да се правят 80 пранаями по четири пъти в денонощието. Само тези дихателни упражнения ще ни отнемат изключително много часове. А като добавим медитацията и другите практики на йога, се оказва, че трябва да посветим цялото си време, ако наистина искаме да постигнем крайния резултат.

Йога в съвременния забързан живот на човека

Кой днес може да си позволи да посвети толкова много време в йога? В забързания съвременен живот, изпълнен със стрес, е много трудно да се изолираме и да практикуваме йога по начин, по който искат от нас в книгите.

За щастие в писанията са дадени ранообразни духовни техники подходящи за различни времена. За настоящата епоха, наречена във Ведите "Кали”, е особено препоръчан методът на киртан йога, или мантра медитация чрез свещено песнопение.

В основата на тази йога практика лежи ведическата концепция за силата на духовния звук, като средство за трансформиране на съзнанието.

Киртан заема централно място в системата на бхакти - йога на предаността, описана в Бхагавад-гита като най-висшата форма на духовна реализация.

През 16-ти век светецът Шри Чайтаня разпрострянява в цяла Индия практиката на сан-киртан (съвместно възпяване), правейки достъпни за всички хора ведическите мантри.

Днес, методът на киртан йога става все по-популярен по целия свят. В йога студията, известни някога с тихата медитация, сега звучат мелодични мантри и се продават различни молитвени дискове. И защо не? Киртан е практичен.

Не всеки има физическата издръжливост да практикува общоприетите форми на йога. Но дори и едно дете може да пее.

Отваряте устата си и оставяте сърцето си да пее. Това е блажено и лесно за практикуване. Всички сетива са заети. Звукът поглъща ушите и езика ви. Виждате другите певци и може би гледате снимките на божества или божествени личности, учители, които са овладели йогийската наука.

Миризмата на инсънс или свежи цветя, често са придружители на киртан медитацията. Всеки може да свири на цимбали или малък барабан, или само да пляска с ръце, така че сетивото за допир да е заето също. Човек може да стои седнал в медитативна поза или да стане и да танцува. Киртанът е изпълен с преживяване, което трудно се забравя.

Чрез пеене, естествено се овладява дъхът, което е своеобразна пранаяма. Умът лесно е поставен под контрол, просто като се фокусира върху звука. Това е така, защото чрез пеенето, по същество, се прославя Върховният с внимателно предавани от поколенията мантри - словесни комбинации, научно замислени от древните, с цел достигането на пряк контакт с Божествеността.

Киртан е единствената форма на йога, която е от полза не само за практикуващия, но и за всички, които чуват възпяването.

В ранните етапи на процеса на пеене, веднага се чувстваме добре, пречистени и спокойни. Като напредваме в практиката се пречистваме и дълбоко щастие изпълва сърцето ни. Лошите навици постепенно изчезват. С течение на времето пеенето ни лекува, подхранва и извисява. То кулминира в завладяващо чувство на любов - към Бога и към всички живи същества.

Преди малко повече от десетилетие, малцина са били наясно с добродетелите на киртана, дори и в йога общността. Днес, киртан събитията привличат и йоги и не-йоги. Много хора "разпускат” като слушат компакт-дискове с киртан.

Популярни писатели обясняват киртан мантрите със съвременен език. Във "Възпяването: откриване на духа в звука”, например, авторът Робърт Гас казва, че киртан е "пеене на нашите молитви, вокална медитация, дъх изразен чрез звуков тон, и откриване на духа в звука”. Той ни напомня, че "религии, армии, племена и народи, политически групи и спортни отбори, са разбрали и използват силата на пеенето, за да докоснат нашите колективни умове и сърца - за добро или за лошо. Нещо се случва, когато пеем заедно, когато изберем да посветим гласовете, енергията и сърцата си на една обща песен и един на друг." Неговите думи са като ехо на древните санскритски текстове от Индия.

И така възниква нов киртан: мъдреците на древна Индия ни призовават и ние отговаряме на техния призив, с модерни думи и ритми.

Киртан е форма на йога чрез повикване и отговор и ние отговаряме на мъдреците, които са знаели, че ще го направим.

ключови думи:
ефикасно йога лесно

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април