Йога със Светла Иванова

С талантливата изпълнителка и писателка си поговорихме подробно за древната индийска практика
Йога със Светла Иванова

Знаете, че непрекъснато дирим под дърво и камък събеседници, с които да обсъждаме необятната тема за йога. Така че едва ли ще ви изненадаме със следващия интересен разговор. Този път надълго и нашироко ще си бъбрим с българската изпълнителка и писателка Светла Иванова. Освен с музика и писане, красивата дама практикува и преподава древната индийска система от немалко време. Едновременно с това, Светла има два издадени диска за йога и непрекъснато разширява познанията си върху практиката.

Ако сте любопитни да научите какво ни сподели тя, продължете по-нататък към интервюто:

***

Здравей, Светла! Казвай бързо: кога и как започна твоят път в йога?

Запалих се по нея още в 8-ми клас. За мен тя беше някаква алтернатива на художествената гимнастика, защото в града, в който отраснах, нямаше тази спортна дисциплина. По-късно, когато разбрах, че упражненията са полезни не само, за да поддържаш гъвкавостта на тялото, а и на здравето си, започнах да си купувам подходяща литература и да разучавам по-подробно точното изпълнение и ефекта от асаните. Вече близо 20 години се занимавам с хата йога. Запазила съм гъвкавостта на тялото си от ученичка, дори след двете ми бременности, което дължа само на редовните ми занимания с йога, а знаете, че гъвкавостта е израз на добро здраве. Дори в началото да ти се струва, че някое упражнение е непостижимо, с много практика можеш да се научиш да го правиш до степен, в която ти е полезно.

Какво ти носят заниманията по древната индийска система в личен и професионален план? Как те промениха и как продължават да го правят?

Всекидневните ми занимания с йога ме привикнаха към постоянство, търпение, гъвкавост на тялото и ума, по-здравословен начин на живот и по-позитивно мислене. Помогнаха ми да се подготвя за бременностите ми и бързо да се възстановява след това.

Като спомена това, имаш собствена йога програма за бременни, издадена на диск. Какво те провокира, за да я създадеш?

По време на първата ми бременност установих колко е полезно практикуването на йога, когато очакваш бебе. Това ме вдъхнови да заснема подбора ми от упражнения, специално за бъдещите майки. Програмата е около час и половина и предимството й е, че може да се изпълнява, чрез диска, в домашни условия и в удобно за бременните време. Тя няма за цел да ги накара да отслабнат, но ще ги държи във форма и ще ги подготви донякъде за предстоящите трудности.

Заснех я, когато бях бременна за втори път, в последното тримесечие, за да покажа, че и с по-напреднало коремче и повече килограми отгоре упражненията могат да се правят без проблем.

Подбрала съм позите така, че да могат да се изпълняват от начинаещи, но да са полезни и за по-напреднали. Умишлено избягвам по-сложните асани, защото те са подходящи само, ако дълго сте се занимавали с йога или ги практикувате в присъствието на специалист. Повечето упражнения са като люлка за бебето, което носите. Но ако бременността ви е тежка или усложнена, не се захващайте с йога изобщо. Ще намерите време за това след като родите. Това не е най-подходящият момент за експерименти с тялото и постигане на големи резултати.

След диска "Моята програма - йога за бъдещи майки" издадох и "Моята програма – йога за възстановяване след раждане". Упражненията в този втори диск сами по себе си са по-натоварващи и интензивни. Те атакуват проблемните области за всяка жена – ханш, бедра и корем. Много са ефикасни. В диска има и мини програма "мама и бебе".

Защо все пак практиката е полезна за бъдещите майки?

Ако изберете да практикувате йога по време на бременност, тя ще раздвижи цялото ви тяло, ще ви направи по-гъвкави и по-подвижни, ще стегне краката и ханша ви, стойката ви ще се подобри, ще избегнете ходенето като пингвин, мускулите ви ще укрепнат, а техниките на дишане и релаксация ще ви успокоят.

Имаш две прекрасни дечица – възнамеряваш ли да ги запалиш по йога или вече си успяла да го направиш? Смяташ ли, че тази фитнес активност помага на малчуганите да се развиват успешно и защо?

И двете ми деца понякога се включват сами, когато правя упражнения. В такава възраст са, че обичат да имитират, но вниманието им трудно се задържа дълго. Не е случайно, че в много детски градини са включили йогата като алтернатива на спорт. Тя, от една страна, успокоява по-енергичните деца, а от друга - помага за добрата им физическа активност. Учи ги да дишат правилно. Освен това, повечето наименования на асаните на български език звучат забавно - супермен, свещ, а някои от тях носят имена на животни, насекоми и птици – гълъб, кобра, обърнато надолу куче, щъркел, скакалец, камилска, пеперудка и т.н. и това привлича допълнително вниманието им.

1092258личен архивКоя е любимата ти асана, дихателно упражнение или техника за дишане – какво е тяхното благоприятно въздействие върху организма?

Любима асана ми е "гълъб". Тя е за по-напреднали, но е много красива. Не е случайно, че я слагат на корици на книги за йога. Освен, че е красива, е и много полезна. И като трудна асана, съчетава ефекта на няколко пози взети заедно. Но усещането след нея е за лекота и енергия. От пранаяма (техниката за дишане) нямам любима. Правя всеки ден упражнения за поддържане на тембъра и красотата на гласа, но те са полезни като цяло за здравето ни.

Смяташ ли, че появата на нови и шантави разновидности на йога благоприятства развитието на системата или напротив – пречи на хората да се докоснат до същността ѝ?

Всяка система търпи някакво развитие и модификация през годините, но класическата йога не напразно е най-разпространена, защото ефектът й е доказан във времето. Винаги е добре хората да имат избор и да използват това, което е най-подходящо за възможностите и темперамента им.

Като преподавател, какво е най-важното, което искаш да предадеш на своите ученици? Разкажи ни за бъдещите си проекти, свързани с йога.

Започнах да преподавам йога по покана на клуб "Скорпион". Провеждам моя курс винаги на свещи, всяка неделя от 18 часа в залата на медицински колеж "Йорданка Филаретова". Водя класическа хата йога. Занятието е час и половина и включва асани, дишане и релаксация. Старая се да показвам на всяка поза лесния и трудния вариант, за да може всички присъстващи да се чувстват комфортно. Най-важното е след практиката, че хората се усещат освежени, отпочинали и се разделяме с усмивка.

Работя върху специални йога карти, с които хората ще могат да изпълняват различни комплекси като ги подреждат сами по схема. Тоест, да избират най-подходящото за физическото им състояние, възраст и прочие. Предстои да бъдат издадени до края на годината.

Пожелай нещо на читателите ни!

Хармония, любов, здраве!

Ако искате по-често да четете интересни интервюта при нас, надничайте редовно в страниците ни.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април