Йога поза на седмицата: Бакасана

Тествайте баланса и издръжливостта на ръцете си
Йога поза на седмицата: Бакасана

Смятаме, че имахте достатъчно време да си починете от йога. За това днес, без никакви угризения на съвестта, директно ви връщаме към практикуването на любимите асани.

Тъй като сте още свежи, ще си позволим да ви предизвикаме с по-сложна и интересна поза. Наричат я "жерав" и е един прекрасен начин да тествате баланса си и издръжливостта на ръцете. Обаче, предупреждаваме ви, че тя никак не е лесна: самите ние още помним първата си среща с въпросното упражнение.

Но това е йога: идеалният повод да преместите физическите граници на тялото си. Защото то може много повече от това, което го карате да показва. Научете го да бъде жерав, като следвате инструкциите:

  • Застанете в поза куче с муцуната надолу, но без да ползвате опората на стол, както ви позволихме миналия път. Дланите трябва да са на пода, а пръстите на ръцете – широко разтворени.

  • От тази позиция започнете бавно да приближавате краката към гърдите. Свивайте ги в коленете, за да улесните придвижването. Целта ви е да допрете долните крайници максимално близо до торса.

  • След това опитайте да пренесете тежестта на тялото върху горната част на ръцете. Сега е моментът да отлепите бавно единия крак от земята и после – другия. Опрете коленете в областта над лактите (както е показано на снимката). Ако съберете пръстите на краката, ще успеете по-лесно да запазите баланс. За допълнителна опора стегнете коремните мускули.

  • Останете в тази асана за около 5 вдишвания. Свалете краката и починете с детска поза.

Е, това е! Жеравът ви едва ли ще полети от първия път, за това не бързайте да се отказвате.

Преодолявайте физическите ограничения стъпка по стъпка. Така е по-интересно и значително по-безопасно. В началото би било добре да изпълнявате асаната с помощта на инструктор.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май