Йога лекува любовната мъка

И ви помага да се справяте с тъгата
Йога лекува любовната мъка

Първото ни любовно разочарование се случи преди много години, на организиран детски лагер край морето. Въпреки всичките ни усилия, пак не успяхме да откраднем сърцето на Мистър Каваци. И плакахме доста, признаваме си.

Днес разочарованията са други. Вместо момчета с бански на лалета, ни тормозят мъже с голямо самочувствие и странна концепция за красота. Не, че упрекваме съвременния мачо – жените сме същите :)

Обаче, ако преди няколко години можехме да преглътнем солените си сълзи (или да ги удавим в морето), днес това усилие не се налага.

Защото имаме на разположение хатха йога. Така всеки път, когато сърцето ни плаче за любов, събираме късчетата му и ги слагаме внимателно на фитнес шалтето, за да го сглобим отново с някоя подходяща йога поза.

Естествено, древното учение е много повече от физическа практика. Но голяма част от асаните наистина лекуват душата: "Йога е като смеха, дори и насиления", казва Ванеса Спина, американски лицензиран преподавател по йога. "Редица изследвания показват, че ако се усмихваш, дори когато тъжиш, можеш значително да намалиш страданието си".

Асаните постигат същия ефект. Голяма част от тях подобряват дишането, като по този начин премахват тежестта в гърдите.

Е, нека сложим край на любовната ви мъка, а?

Дайте почивка на душата си с шавасана

Наричат я още "поза мъртвец" (в буквален превод от санскритски) и се смята за едно наистина ефикасно средство срещу напрежението. Въпросната асана помага за отпускането на гръдните, раменните и вратните мускули.Тъй като се изпълнява на пода, тя ви позволява да чувствате сигурност и спокойствие през цялото време.

Странно или не, това се смята за най-сложното упражнение в хатха. Защото, за да постигне истински комфорт в него, човек трябва първо да намери правилния път към себе си и да се отърси от всичките си страхове и привързаности. Трудно, нали?

Нужни са ви две хавлиени кърпи: навийте едната на руло, а другата оформете като възглавница.

Сега легнете на земята и сложете навитата на руло кърпа в хоризонтално положение, под плешките на гърба. Импровизираната възглавничка поставете под главата си, така че сърцето да се намира на по-високо положение от нея.

Затворете очи и започнете да дишате дълбоко в продължение на 2 до 5 минути. Основната ви цел трябва да бъде постепенното отпускане на торса. Сълзите започват да текат по-бързо от дишането? Няма проблем. Повтаряйте си тази мантра: когато вдишвате, казвайте "аз съм", а когато издишвате - "свободен".

Внимание: Трябва да заспи тялото ви, а не вие, предупреждава Михаела Софева, инструктор по интегрална йога. А всичко това става с много практика, допълва тя.

Е, как се чувствате сега?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май