Йога зад решетките

Действа антистресово на затворниците, твърди ново изследване
Йога зад решетките

Най-важното

Наскоро поговорих с един фотограф, който снима йогини-затворници. Интересния ни разговор бихте могли да проследите в ей този материал. 

Пожелавам ви никога да нямате проблеми с властта, но... Ако все пак се случи един ден да се озовете в затвора, правете йога!

Съвсем ново британско изследване, публикувано в "Journal of Psychiatric Research", твърди, че практиката се отразява отлично на затворниците – помага им да приемат по-спокойно лишаването от свободата и да установят стабилен контрол върху поведението си.

Проучването било проведено в женски затвор в Англия, като участничките в него били избрани на случаен принцип и впоследствие сравнявани с контролна група. В продължение на 10 седмици дамите трябвало да практикуват по 90 минути йога на седмична база. Едновременно с това, попълвали редовните психо тестове, провеждани в затвора. В резултат на занятията, жените демонстрирали уравновесеност, позитивизъм и добро поведение.

Разбира се, учените напомнят, че експериментът е само началото на серия изследвания, които трябва да се направят, за да се установи положителната роля на йога зад решетките.

Така или иначе, всякаква физическа активност би била полезна на затворниците и би ги съхранила като хора. Колегите от съседния сайт Sportuvai.bg, например, наскоро ни разказаха за един турнир по бокс, който се проведе в български затвор – надникнете тук, за да разберете как мина събитието и кой стои зад случването му. 

Иначе, смятам, че най-хубаво е да се прави йога вкъщи :) Ако искате да поговорим за практиката ви или просто сте фенове на древната индийска система, ще се радвам да ме посетите във фейсбук, за да продължим темата. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май