Йога за очите

Нека напрегнатите зрителни органи си вземат почивка...
Йога за очите

Е, може би практиките, които ще ви предложим днес, не са част от традиционното учение на йога. Но грижата за здравето и техниките за концентрация, застъпени в упражненията, не са далеч от практиките на индийската наука за тялото и духа. И така, нека поиграем със зрението си, като се опитаме едновременно да подобрим концентрацията си и помогнем на очите да се отпуснат...

Най-напред седнете удобно, като изправите гърба и врата, но без да се напрягате излишно. В началото практикувайте всяко едно от долните упражнения в продължение на 5 минути. След няколко дни, когато усетите, че вече сте свикнали с това времетраене, го увеличете с още няколко минути.

Упражнение номер 1: фокусирайте погледа върху върха на носа си и не мигайте. Задръжте в това положение, колкото можете повече. След това затворете очи и починете. Повторете упражнението. Редувайте концентрация и почивка в рамките на 5 минути.

Упражнение номер 2: концентрирайте за известно време поглед върху зоната на "третото око" (мястото над носа, между веждите). След това направете почивка. Най-напред може да ви е трудно и да чувствате очите си още по-напрегнати, но това усещане постепенно ще отшуми. Не забравяйте да практикувате в рамките на 5 минути.

Упражнение номер 3: без да обръщате глава настрани, погледнете към лявото си рамо. Отново задръжте, колкото можете, и след това починете. Повтаряйте тази програма за цели 5 минути. Когато приключите с това упражнение, го направете отново, но този път гледайте към дясното рамо.

След като приключите с упражненията, затворете очи и поставете дланите си върху тях. Отпуснете се напълно. Почивайте така без ограничение във времето :) Важното е да почувствате очите си отпочинали и свежи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май