Йога за всеки

Без сложни санскритски имена и пригласяне на ом
Йога за всеки

Няма да ви лъжем. Йога е древна и сложна наука, която отнема цял живот, за да бъде усвоена. Защо, въпреки това, все повече хора през последните години се обръщат към нея?

Истината е, че в клубовете рядко се преподава класическото учение. В най-добрия случай ще срещнете силно адаптирана версия на т.нар. хатха йога. (Последната е базирана на практикуването на различните асани).

Адаптацията, разбира се, е направена с идея все повече ентусиасти да опитат от магическата сила на древното учение. Защото, както споделя американският инструктор Кимбърли Флауер, "Малко йога е по-добре от никаква!"

Всички го можем

Философията на Флауер е в основата и на т. нар. йога без "ом", която получава все по-голяма популярност по света. Както говори името й, тази адаптирана версия не задължава трениращия да приглася "оммм" в началото и в края на заниманието. Нещо повече: тук всички сложни санскритски имена на различните пози са заменени с прости и лесни за изговаряне названия. Фокусът е поставен преди всичко върху правилното изпълнение на упражненията и ползите от тях. Атмосферата е супер подходяща както за напреднали, така и за начинаещи, като елементът на неудобство от първия урок дискретно е зачеркнат. (Едва ли ще ви накарат да застанете на челна стойка още в началото).

Йога без "ом" често се бърка с пауър йога – друга разпространена версия на хатха. Разликата е, че инструкторите по пауър йога продължават да наричат повечето пози със санскритските им имена, както и да включват груповото пригласяне на "ом" в класовете. Освен това повечето от тях се възприемат като гуру учители и очакват трениращите да ги смятат за такива.

"От своя страна йога без "ом" те учи да бъдеш гуру сам на себе си", твърди Кимбърли. Така учението става достъпно за хора, които никога през живота си не са вярвали, че имат смелост и възможност да му се посветят.

Разбира се, груповото пеене на "ом" има собствен смисъл от гледна точка на класическото учение. За това обаче ще си говорим друг път.

За сега е добре да знаете, че можете да бъдете перфектни йога последователи, ако искате, без да се ограничавате в понятия, които не разбирате, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май