Започнете йога с "ом", а не с "ох"

Подхождйте разумно към тренировката си
Започнете йога с "ом", а не с "ох"

Най-важното

Подържайте цялото тяло в активен режим, за да предотварите обтягането в една област. Когато изпълнявате мост назад, повдигнете гърдите и разтворете бедрата. Така ще избегнете прекаления стрес върху мускулите на гърба

Не искаме да ви разочароваме, но малко хора отслабват с йога. Така че не бива да се втурвате в първия си урок с голяма кошница от очаквания и особено ако преследвате подобна цел.

В действителност древното учение може да ви помогне по друг начин: като намали стреса и подобри кръвообращението, гъвкавостта и концентрацията ви, например. Източната практика би могла да се превърне и в страхотно допълнение към фитнес програмата ви.

Обаче бъдете предпазливи и не се престаравайте в изпълнението на движенията. Не са малко случаите, които свидетелстват за хора, пострадали лошо заради дивия си ентусиазъм да застанат на челна стойка от първия път.

Истината е, че йога ви учи да разширявате границите на тялото и на ума си, а не да се блъскате светкавично бързо в тях. Такова стечение на обстоятелствата може да ви причини само болка и травма за цял живот.

Когато сте в Рим, не правете като римляните

Напоследък все по-популярни стават смесените класове по хатха йога (изпълняването на различните пози), както и на многобройните нейни вариации.

В концепцията на такъв курс е заложена идеята, че йога е за всеки. Освен това, като наблюдават прогреса на напредналите, начинаещите биха могли да се ентусиазират и да пожелаят да постигнат все по-големи резултати. В подобно схващане, разбира се няма нищо нередно.

Лошото идва, когато начинаещият се насили от раз да изпълни движения, които са му безумно неприсъщи. Така несъзнателно той се отдалечава от смисъла на хатха. А именно – да откриеш вътрешния си комфорт във всяка поза. Това, както се досещате, отнема време.

Надъхвайте се умерено и с грижа за ставите и сухожилията си. Може да минат месеци, докато развиете гъвкавостта, която демонстрират останалите трениращи. Да прибавим факта, че има хора, които по презумпция могат да седят в поза лотос или на главата си, макар никога да не са посещавали йога курс в живота си.

Важно: ако почувствате дискомфорт и болка в определена асана, не се мъчете да приличате на останалите. Нито е разумно, нито ще ви донесе полза.

Вместо това вървете по пътя на йога бавно и постепенно, водени от добър учител, който е предварително запознат със здравословните ви проблеми – ако имате такива, разбира се. И не на последно място: пазете коленете и гърба, защото са най-уязвими. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май