Готови за гореща йога

С една необходима предварителна настройка
Готови за гореща йога

Наричат горещата йога "бикрам" на името на нейния създател – Бикрам Чоудхури.

Историята му е твърде интересна, за да се събере само в няколко изречения. Все пак се чувстваме длъжни да я разкажем набързо.

Изобщо не е случайно, че когато е на 14, Бикрам получава титлата "Крал на йогите", дадена му от индийския йога-гуру Свами Шивананда Сарасвати.

Бащата на горещата йога започва да се занимава с древното учение още когато е на 3 години. А на 5 печели националното първенство по йога в Индия.

Вървейки по пътя на самопознанието, Бикрам създава своя версия на хатха, в която включва точно 26 пози. Впоследствие те спасяват живота му в тежък инцидент, който го осакатява лошо. Лекарите му съобщават, че ще остане инвалид за цял живот. Само че шест месеца по-късно, с помощта на своя гуру и редовна йога практика, той е напълно възстановен и здрав.

Отваря своите първи йога училища в Япония и Индия, а през 1972 г. - и в САЩ. Днес има около 1 600 студиа по целия свят, а негови клиенти са редица известни холивудски личности и атлети.

Защо да не поставим и вашето начало на гореща йога сесия ... сега! 

Тази версия на хатха се практикува в предварително затоплена стая, в която температурата е около 40 градуса, при влажност на въздуха 40%. Представете си нещо като сауна, само че тук никой няма да ви позволи да се излежавате по гръб. Разбира се, движенията са бавни и последователни.

Смята се, че температурата отпуска мускулите, което позволява на трениращия да изпълнява асаните по-лесно и с по-осезаем ефект от тях.

Добре би било в деня преди и след сесията да заложите на засилен прием на вода. Обаче, за всеки случай може да си осигурите бутилка от прозрачната течност и по време на самия клас.

В никакъв случай не яжте преди тренировката. Оставете последното хранене за 2-3 часа по-рано и се отдайте спокойно на асаните... на празен стомах.

Повечето инструктори ще ви посъветват да се облечете максимално оскъдно за вашата гореща сесия. Носете дрехи от леки материи, които не пречат на движението. В крайна сметка придържайте се към основното правило да се чувствате удобно в кожата си.

Но задължително се екипирайте с хавлиена кърпа. Въпреки че повечето зали са оборудвани с фитнес шалте, ако поставите над него кърпата, ще намалите двойно риска от подхлъзване. Имайте предвид, че съществува сериозна вероятност дори ходилата ви да се изпотят от жегата в залата. 

Но най-важното: винаги слушайте тялото си. Ако то ви изпраща очевидни сигнали, че има нужда от почивка, доверете му се.

В подобни моменти може да пробвате детската поза, с която ви запознахме наскоро. Тя е удобна, лесна за изпълнение и страхотен начин да си почините по време на тренировката. 

Е, ще споделите как е минал първият ви урок по гореща йога, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май