FitWell начало с йога

Не просто мода, а необходимост
FitWell начало с йога

Може да ви изглежда невъзможно да застанете на челна стойка, но след две седмици йога ще се убедите, че всъщност се чувствате завидно добре в тази поза.

Нека уточним, че упражненията са само едно от осемте стъпала на Ражда-йога или така наречената "класическа йога". За да се наречете специалисти, трябва да минете през всички стъпала, да израснете духовно и трайно да установите разбирателство със себе си и света. Това вече е наистина трудно, съгласни сме.

Обаче, откъдето и да ги погледнете (може и с главата надолу), йога упражненията оказват положително влияние върху здравето ви.

Чрез тях може да подобрите значително мускулната си издръжливост, баланса и функциите на сърдечносъдовата система. Мнозина проучвания доказват, че те имат силата да облекчат симптомите на мигрената, да регулират кръвното налягане и да премахнат трайно проблемите ви със съня.

За да сте абсолютно готови и за това фитнес предизвикателство, ще си позволим да ви дадем два основни съвета:

Не се престаравайте

В случай, че за първи път посещавате курс по йога, добре е още в началото да предупредите инструктора си за евентуални контузии и здравословни проблеми, които ви измъчват. Тази предпазна мярка се налага особено когато класовете предполагат смесени групи (напреднали с начинаещи) и в тях се практикуват всякакви упражнения.

В тази връзка: ако почувствате болка или неудобство в някоя асана, просто я преустановете или я направете частично.

Изчакайте инструктора да дойде и да ви покаже правилното и безопасно изпълнение. Постепенно тялото ви ще развие качества като гъвкавост и издръжливост и ще ви позволи да се чувствате комфортно във всички асани. А комфортът – физически, мисловен и духовен, всъщност е една от основните ви цели.

"Учейки се да отпусне тялото си, докато е в трудна поза, човек се учи и как да отпусне ума в трудна ситуация. Каквито са позите за тялото, това са житейските ситуации за ума. Както отпуснатото тяло е по-гъвкаво от стегнатото, така отпуснатият ум е по-гъвкав и подвижен от скования", твърди преподавателят по йога Ямуна.

Не очаквайте "бързи и яростни" резултати

Йога е практика и за да усетите многобройните й ползи, трябва да се посветите на повече от две-три сесии.

Никой не ви обещава, че ще успеете да се справите с напрежението още след първия клас. Необходимо е да сте постоянни и да надграждате уменията си, за да усетите подобрения във физическото и психическото си здраве. 

И най-важното: за пореден път ще се убедите, че едва ли има нещо по-адаптивно от човешкото тяло. Благодарете на последното и го помолете да запази прогреса за следващата сесия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май