Таханът не е само от сусам!

Кои са различните видове тахан, за какво се използват и как да си ги приготвим
Таханът не е само от сусам!

Много хора са чували за тахана и полезните му свойства. Но малко от нас знаят, че освен сусамов тахан, съществуват и други видове, които можете да похапвате директно от буркана или да добавите към любимите си ястия.

Лешников тахан

Лешников тахан можете да получите при смилането на цели лешници до гъста каша. Този вид ядки са чудотворна комбинация от протеини, мазнини, фибри, магнезий и фолиева киселина. Според народната медицина лешниците "гонят" камъните от бъбреците и подсилват имунитета. Лешниковият тахан е задължителна съставка на всеки шоколад. Затова и вие можете да го използвате за направа на вкусното лакомство, смесвайки го с мляко, какао и мед до получаване на желаната гъстота.

Бадемов тахан

Бадемовата паста се получава чрез няколкократно смилане на сурови бадеми. Тя е много богата на витамин Е, магнезий, цинк, желязо и важни антиоксиданти. Отвара от счукани бадеми, в комбинация с няколко лимона, нашите баби и дядовци са пиели при вода в коляното. Днес бадемите влизат в състава на много козметични продукти. Бадемовият тахан можете да смесите с масло, мед, сметана и какао и да получите вкусен и здравословен пълнеж за всякакви сладкиши.

Орехов тахан

Ореховият тахан можете да приготвите вкъщи като в блендер смесите охладени, изсушени орехи с някакво нерафинирано и нехидрогенирано масло. За здравословните качества на орехите се знае от векове. Тези ядки пречат на зараждането на болести като Алцхаймер и Паркинсон. Хората, които редовно консумират орехи, не страдат от високо кръвно налягане. С помощта на мелатонина в състава им, можете да регулирате съня. Комбинацията от орехова паста, мед и йогурт е отличен начин да започнете деня си. Тя ще ви зареди с необходимите за вас белтъчини и мазнини.

Фъстъчен тахан

С фъстъчен тахан ще се сдобиете, ако смелите белени, фъстъчени ядки. Те са богати на витамин В3, който е много важен за работата на мозъка. Те съдържат и много минарали като желязо, фосфор и магнезий. В състава им влиза и ресвератрола, който е естествен, растителен антибиотик срещу гъбички и бактерии. Можете да го смесите с мед или някакъв конфитюр, да го намажете на сухар и да го хапнете преди тренировка. Това ще ви даде сили и енергия.

Тиквен тахан

Тиквената паста се получава при смилането на тиквено семе. То е богато на растителен протеин, антиоксиданти, цинк и манган. Олиото, което се съдържа в семките на тиквата, поддържа клетъчните мембрани и ги прави по-устойчиви. Семето е едно от най-безвредните и добри начини за очистване на организма от чревни паразити. Тиквеният тахан има приятен вкус и може да се яде директно с лъжица. Но можете и да го добавите към сутрешното мюсли или да го използвате за плътен и вкусен салатен дресинг (в комбинация с горчица и балсамов оцет).

Слънчогледов тахан

Слънчогледовата паста се приготвя от слънчогледово семе и е много богата на хранителни вещества. Съдържа магнезий, калий, фосфор, селен, мед и желязо. Те действат благоприятно на нервната система, както и на развитието на костите и меките тъкани. Таханът от слънчогледови семки можете да използвате за направата на салатени дресинги, течна халва, хумус, сурови бонбони. Вкъщи можете да си го приготвите като към запечени на тиган слънчогледови ядки, прибавите зехтин и бъркате в блендер до получаване на желаната консистенция. 

ключови думи:
лешников тахан

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май