От записките на баба: дрян

Лечител от незапомнени времена
От записките на баба: дрян

Често наричат дряна вълшебното дърво и трябва да ви кажа, че, лично аз, искрено вярвам, ако не в магическите му, то поне в лечебните му свойства :) Не е случайно, че именно от него се изработва новогодишната сурвачка и се правят късметчета за празничната баница. Знаете, че в много български обичаи той е символ на здраве, плодородие и късмет.

Интересното е, че вълшебникът може да бъде и храст, но и в двете си растителни форми е наистина красив, няма спор. Може да се похвали с широка корона и с малки елипсовидни листенца. Добре известен е с това, че цъфти рано-рано на пролет, още преди разлистване. Задължително ще го познаете по веселата жълта окраска и по тънките клончета.

У нас се среща най-вече обикновеният едроплодов дрян, който вирее успешно почти навсякъде. Така да се каже, никак не е капризен по отношение на условията, в които се развива. Все пак, ако поискате мнението му, ще ви каже, че предпочита по-топли и проветриви места за отглеждане, както и свежа почва. Всъщност, на територията на страната ни са разпространени няколко сорта от споменатия вид, с имената на които обаче не смятам да ви обременявам.

Учудващо или не, магьосникът е лечебен от кората, та чак до последното листенце. Да започнем от плодовете му – червени, с твърда обвивка и с приятен събуждащ аромат. Точно така. Става въпрос за добре познатите ви дренки, които адски приличат на шипки, ама не са :) 

Сигурна съм, че неведнъж сте ги консумирали под формата на компот или сладко, нали? Препоръчват ги при диария (или при други подобни стомашно-чревни неприятни случки), защото могат да се похвалят със силно запичащо действие. 

В същото време, се смятат за сравнително добър източник на витамин C. Да прибавя още, че в състава им влиза т. нар. галова киселина, за която сме ви казвали, че има заслужена репутация на мощен антиоскидант. Плюс това, играе роля на астрингент - действа кръвоспиращо.

inm.comДряновата кора (преди всичко тази на младите клонки) пък е известна със своите силни противовъзпалителни качества. По тази причина се използва като отвара за лечение на болни венци, например.

Как: оставя се да заври във вода и после се задушава под похлупак за няколко минути. (Към въпросния еликсир могат да се добавят сушени листа от тетра). Получава се една супер приятна напитка за жабурене. С чиста съвест мога да ви уверя, че тя наистина облекчава възпалението и успокоява венците, поне според личния ми опит.

И накрая: в листенцата на дряна може да откриете солидна доза иридоиди – вещества, за които се смята, че също имат противовъзпалителни, противоалергични, противоракови и куп други "противо"-характеристики. 

Та, съветът ми е още днес да включите този герой в домашната си аптечка и да го използвате не само в хубавите български обичаи, но и като лекарство. Едва ли ще ви излекува от рак, но може да направи за вас куп добринки, както и да облекчи редица неприятни състояния.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април