5 причини да се къпете предимно вечер

Сутрин само душ!
5 причини да се къпете предимно вечер

Сещате ли се за нещо друго и същевременно толкова освежаващо, колкото може да ви донесе взимането на един сутрешен душ? Сутрешното къпане, като че ли е най-добрия начин да се разсъним и започнем деня си.

Водата е извор на живот и най-вече притежава онази пречистваща мощ, която е в състояние да внесе порядък в мислите, да ти даде енергия и в същото време да измие тялото. Водата може да ти осигури всичко онова от което се нуждаеш и без което реално не можеш!

Науката отдавна е установила благотворното въздействие на водата върху тялото, но съвсем наскоро стана ясно, че къпането вечер е също толкова важно, колкото и сутрешния душ. Разликата е в това, че във вечерните часове е препоръчително да вземете топла вана!

Проведеното изследване от списание Complementary Therapies in Medicine установило, че всекидневното по-продължително къпане вечер или накисването на тялото в топла вана в продължение на 8 седмици облекчава много по-ефективно тревожността при пациентите, отколкото медикаментите изписани им от лекарите!

Освен това съществуват още 5 важни ползи от къпането вечер. Ето ги и тях!

1. Отървете се от псориазиса!

1574597Thinkstock/Guliver

Топлата вана комбинирана с няколко супени лъжици зехтин или натурално студено пресовано кокосово масло могат да облекчат сърбящата и лющеща се кожа, причинена от псориазис. Маслото действа като овлажнител, премахва деликатно лющещата се кожа и в същото време действа антибактериално и успокояващо. Освен това тази процедура е добре да трае около 10 минути, за да не се получи изсушаване на кожата, дори и като използвате натуралните масла. Препоръчително е да използвате мека кърпа, вместо да търкате кожата си с гъба. След ваната или душа обезателно попийте водата от кожата с мека кърпа и нанесете натурално масло или домашно приготвен крем, който допълнително да овлажни наранената ви кожа!

2. Успокоява раздразнената и суха кожа!

Съществуват  сериозни доказателства, че овесената каша държи първенството за успокояване на раздразнената и суха кожа. Наскоро дори изследователите установили, че комбинацията между овеса с топла вода успокоява възпалението. Сложете пълнозърнест овес в сух и чист чорап. Завържете го с гумен ластик. Влезте в топлата вана заедно с приготвения от вас чорап и бавно и внимателно натърквайте наранената кожа в продължение на 15-20 минути. Ефектът ще е поразителен.

3. За спокоен и пълноценен сън!

Най-добрият начин да си осигурите спокоен и пълноценен сън е да вземете кратка, съдържателна, но топла вана. Системата действа доста ефективно, защото когато загреете тялото с топлата вода, непосредствено след това температурата започва да пада и да произвежда достатъчно мелатонин. По този начин подсказвате на тялото, че сте готови за сън. Изключително важно е да спите в стая, в която температурата не надвишава 21 градуса.

4. Подобрявате паметта и облекчавате стреса!

Добавете към вечерната вана етерични масла с успокояващ ефект. Изключително подходяща е употребата на бергамонт, тъй като ще облекчи и намали значително нивото на стрес в организма ви.

5. Ще ви предпази от грип и настинка!

Топлата вана преди лягане в комбинация с морска сол ще успокои тялото ви и ще отпуши носа ви. В същото време ще успеете да се освободите от неприятните болки в гърба и врата, заради дългото стоене прави или на стол. Релаксацията ви е гарантирана. Не забравяйте след ваната да направите и промивка на ноздрите си с разтвор с морска или хималайска сол!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април