Режисьорът Николай Василев: Имаме нужда от вдъхновители като Ваклуш Толев!

Режисьорът Николай Василев: Имаме нужда от вдъхновители като Ваклуш Толев!

Кой е Николай Василев

Николай Василев е един от най-изявените български документалисти. Завършва магистратура по кино и телевизионна режисура в НБУ. Режисьор е и автор на редица документални филми и телевизионни продукции за БНТ. Повечето от лентите му участват в различни международни фестивали и печелят редица награди, като последната засега е "Горчивата чаша" на фестивала "Любовта е лудост", за филма "Формулата на Тео".

Срещата на Николай Василев с Ваклуш Толев поставя началото на близо 20-годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния учител, чийто идеи, според режисьора, ще променят света. Филмът е посветен на стогодишнината от рождението на мъдреца и представлява разказ за житейския път и идеите му.

След премиери в редица градове на България, "Ваклуш” ще бъде представен и на тазгодишното издание на "Аполония” в Созопол на 31 август.

Как се появи идеята да заснемете документален филм за непознатата на широката публика и противоречива личност на Ваклуш Толев?

В различните хора Ваклуш Толев може би предизвиква противоречиви реакции, наистина. Възможно е дори да ги смущава. Това зависи изцяло от гледната им точка. Но може би най-характерното за него е, че самият той беше цялостен и виждането му не беше гледна точка, а един завършен мироглед, едно цялостно учение, което нарича "Път на Мъдростта”.

Когато за първи път видях Ваклуш Толев, бях почти дете, на 21 години. Тогава изживявах периода, през който всеки млад човек търси отговори за смисъла на живота. Именно този импулс ме заведе при него. По онова време бях студент по кино и телевизионна режисура в НБУ и с един приятел посетихме негова лекция в София. Още като влязох в залата и го видях, веднага в съзнанието ми изникна образът на Мъдреца. Той говореше неща, които не можеш да чуеш в обикновения живот. Започнах да търся срещи с него, да посещавам лекциите му и с една камера да снимам. Така започна всичко, преди повече от 20 години.

Останалата част от интервюто вижте на Novinite.bg

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май