7 българи,известни по цял свят

7 българи,известни по цял свят

1. Ралица Василева

1752812

Ралица Василева доскоро беше едно от най-известните лица на CNN. Заминава за Америка преди 18 години. Ралица е завършила английска филология в СУ. В първите години на прехода тя е едно от най-популярните лица на новините на БНТ. След специализация в CNN оттам й предлагат постоянна работа. Ралица Василева води CNN World News. Отразява войната в Босна, арабско-израeлския конфликт и други международни събития. Интервюирала е световни лидери като Михаил Горбачов и Хенри Кисинджър. През 2009 г. Ралица се връща у нас, за да снима филм за 20-годишнината от падането на комунизма в България.

2. Нина Добрев

1752815

Нина Добрев с гордост носи титлата "холивудска звезда". Тя е родена в София през 1989 г. Родителите й се преместват в Канада, когато Нина е на 2 години. Завършила е училище по изкуства в Торонто. Била е гимнастичка и се е занимавала с танци. Преди да се снима в киното, Добрев е била модел, снимала се е и в реклами. Партнирала е на звезди като Джулиан Мур и Лиъм Нийсън във филма "Клои". Нина Добрев играе една от главните роли в нашумелия по целия свят холивудски сериал "Дневниците на вампира". Въпреки успехите си на големия екран, актрисата споделя, че най-много се гордее с това, че е българка.

3. Райна Кабаиванска

1752818

Райна Кабаиванска е един от най-значимите сопранови гласове в света. Завършила е оперно пеене и пиано в държавната консерватория "Панчо Владигеров". През 1958 заминава със стипендия за Италия. Кабаиванска покорява световните музикални сцени с изпълненията си в "Тоска" и "Мадам Бътърфлай". Тя е звезда в Метрополитън, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол. Носителка е на редица награди. Основателка е на фонд с нейното име, който отпуска стипендии за млади български таланти. Преподавател е на майсторски класове в НБУ.

4. Люси Дяковска

1752813

Люси Дяковска е родена в Плевен в семейство на музиканти – майка й е пианистка, а баща й – оперен певец, дядо й е маестро Иван Вълев. След завършване на училище тя заминава за Хамбург, където следва в "Stage Scholl of Dance & Drama". Звездната й кариера започва с кастинга за тв-шоуто "Popstars" през 2000 година. Сформираната в шоуто група No Angels се превръща в най-известната попгрупа в Германия. През септември 2003 групата се разпада. Люси участва в мюзикъли, авторка е на песни за други групи, пробва се като продуцент и създава своя компания. През 2005 певицата издава първия си самостоятелен албум – Lucylicious. В началото на 2007 No Angels се завръщат на сцената.

5. Ирина Бокова

1752811

От есента на 2009 родената в София Ирина Бокова е първата жена Генерален директор на UNESCO. Завършила е "Международни отношения" в Москва, работи като старши аташе и трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР, трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. До 1990 е втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. През 1995 става зам.-министър на външните работи. 1996 – 1997 е външен министър. В периода 2001 – 2005 е народен представител в 39-то Народно събрание от "Коалиция за България". 2005 – 2009 е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция и постоянен представител към UNESCO.

6. Самуел Финци

1752817

Роден в Пловдив в семейството на пианистка и актьор, Самуел Финци отива в Берлин малко след промените. Става известен преди всичко с изявите си в "Deutsches Theater" и "Volksbuhne Berlin". От 90-те работи с Димитър Гочев. Първата постановка на Гочев с участието на Финци е "Леонс и Лена". Следват още 22 съвместни спектакъла, в течение на които Финци се утвърждава като истинско откритие. В Германия излизат и книги за него. "Финци зад кулисите" съдържа разговори със ставащия все по-популярен актьор. Финци се изявява и на телевизионния екран. Изпълнява главната роля на полицейския психолог Винс Флеминг в сериал по германския тв-канал ZDF.

7. Васко Василев

1752814

Още на 7-годишна възраст роденият в София Васко Василев свири като солист на Българския камерен оркестър в зала България. На 10 години заминава с правителствена стипендия за Москва, където учи в престижното ЦМШ – музикално училище за даровити деца. Печели международни конкурси в Париж, Генуа и Лондон. През 1994 Василев става най-младият концерт-майстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон. Той е създател и лидер на своя собствена група – "Лауреат", която изпълнява класически произведения с по-модерно звучене. Друг негов проект е Vodoo Orchestra, формация от талантливи музикантки, известна още под името Super Girls Orchestra. Васко Василев изнася концерти в цял свят.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април