Ще създадат ли мини-слънца на Земята?

Един еко проект за задоволяване енергийните нужди на човечеството
Ще създадат ли мини-слънца на Земята?

Проблемът с бъдещото изчерпване на основния енергиен източник в нашия живот – изкопаемите горива, занимава все повече еколози, учени и обикновени хора. Няма нищо чудно, при положение, че от въпросните източници зависи съществуването ни, нали? Във връзка с това в съвремието ни все повече се експлоатират алтернативните източници на енергия – възобновимите. Такива са вятърът и слънцето. Тревожният въпрос дали на тях може да се разчита по всяко време обаче подтикна хората на науката да създадат нови възобновими енергийни източници. И по-точно – нови слънца.

Звучи ли ви смахнато и невероятно? Май ще трябва да се повторим, но невъзможни неща няма. Във филмчето, което ще имате удоволствието да изгледате по-късно, се разказва за усилията, които учените полагат, за да създадат миниатюрни земни слънца. Видеото по-точно визира опитите на учените в Обединеното кралство и Франция. Във втората страна се правят дори експерименти за създаване на най-голямото земно слънце. Но нека ви разкажем повече за метода, по който тази идея следва да се осъществи.

Нещата на теория са прости. Слънцето на нашата галактика произвежда енергия вследствие на термоядрения синтез, който протича във вътрешността звездата. При този процес леките ядра на водорода проникват в леките ядра на хелия и така образуват едно цяло, твърдо ядро. Част от масата на сливащите се ядра пък се преобразува в енергия.

Тъкмо този процес вече стои в основата на едно ново направление в енергетиката. Понастоящем великобританските и френски учени, за които споменахме, се опитват да възпроизведат термоядрен синтез, за да създадат множество малки слънца, разположени на нашата планета. Тяхното съществуване би подсигурило солидно количество възобновима енергия, която не зависи от атмосферните условия в такава степен, в каквато добрите стари слънце и вятър.

Проблемът е, че за момента произведените от хора и машини горещи тела изгарят, преди да успеят да създадат енергия. Една от причините за това е липсата на подходящ термоустойчив материал, от който да бъдат изградени обвивките на слънцата. Неговото измайсторяване ще запази целостта на малките слънца и оттам ще спомогне за нормалното им функциониране.

Ще стискаме всички възможни палци плановете на световната научна общност скоро се увенчаят с успех. Човечеството е много добро в самоунищожението си, но именно начинания като това, за което ви разказах, връщат вярата ми в добрите хора. Животът на тази планета е достоен за подобни усилия, как мислите?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април