Фермата на Гибс

Чудесно място за почивка и за научаване на полезни еко практики
Фермата на Гибс

Имате ли 5 минути свободно време? Чудесно! Тогава нека се разходим из Gibb’s Farm една уникална еко ферма, която ще ви очарова максимално, сигурни сме. 

Тя се намира в северна Танзания, в областта Карату. А историята ѝ започва още през 20-те години на миналия век, когато на територията ѝ се отглеждало предимно арабско кафе.

Малко по-късно, през 1948 г., Gibb’s Farm става собственост на Джеймс Гибс - британски ветеран от Втората световна война, който се установява тук трайно със семейството си.

По инициатива на съпругата му Маргарет - изключително енергична и трудолюбива жена, бързо са посадени няколко зеленчукови и цветни градини. Впоследствие са направени редица нововъведения и още тогава започват да се прилагат немалко еко практики в отглеждането на земеделските култури и в грижата за животните.

Gibb’s Farm

Всъщност, Маргарет и Джеймс стопанисват фермата до 2003-та, след което през годините ръководството ѝ попада в ръцете на няколко различни собственици. Всеки от тях обаче дава своя незаменим принос за превръщането на имението в райско кътче и атрактивно място за туристи от цял свят. Е, да го разгледаме тогава! Започваме с...

Голямата къща и малките вилички

Построена още през далечната 1929 година, основната постройка в имението първоначално е изглеждала ето така:

Gibb’s Farm

По-късно е реставрирана, като в ремонтните дейности са използвани главно камък, дърво и други материали.

Gibb’s Farm

Състои се от няколко помещения: всекидневна и две трапезарии + просторни външни веранди. Една малка постройка за почивка с прекрасен изглед и магазинче за подаръци придават завършен и оригинален вид на конструкцията.

Gibb’s Farm

Не се съмнявайте, че къщата предоставя чудесни възможности за следобеден релакс и блажено мързелуване.

Gibb’s Farm

Иначе, гостите на фермата могат да отседнат в специално построените за тях вилички. Общо 17 на брой, същите са обзаведени с вкус и с една-едничка цел – да осигуряват пълен комфорт за посетителите. Екстериорът и интериорът на всяка е уникален и са дело на различни дизайнери. 

Gibb’s Farm

А сега нека набързо минем и през спа комплекса, а?

Релакс на 100%

В Gibb’s Farm African Spa всеки може да се наслади на куп приятни процедури, между които ароматен масаж със скраб от арабско кафе, разтривки с горещи масла и билки или маска за лице с оцветена глина...

А по желание на клиента всички тези удоволствия могат да му бъдат причинени и в частната му вила. Прекрасно, нали?

Фермерски приключения

Най-готиното е, че в имението могат да се правят милион интересни неща. Тук редовно се провеждат различни ателиета, например – за приготвяне на хляб и за печене на кафе, за отглеждане на зеленчуци и т. н.

Gibb’s Farm

За авантюристите пък непрекъснато се организират мини екскурзии из фермата с изследователска цел и за запознаване на посетителите с африканската култура и бит. Иначе казано, за всеки има по нещо...

Gibb’s Farm

Еко мисия

Настоящите управители на Gibb’s Farm продължават да работят и да доразвиват екологичната концепция на стопанството.

Както може да се досетите, тук се залага изключително много на био земеделието и животновъдството. Отглеждат се органично кафе, както и безброй сортове ароматен чай. В обработката на земята не се използват пестициди и прочее токсични препарати.

Gibb’s Farm

Мръсната вода, която идва от кухнята, банята, пералнята и т. н., се филтрира посредством специална система с тръстиково дъно. А затоплянето на водните ресурси става главно чрез соларен панел, разположен в северната част на Танзания.

Хранителните остатъци се компостират и се използват за наторяване или за храна на животните. Общо взето, тук почти всеки отпадък се преработва и намира ново приложение. Осемте градини са пълни с редки видове птици, а крилатите получават специална грижа и внимание...

Gibb’s Farm

Мда. Никой не може да наруши спокойствието и реда, установен от години във фермата на Гибс. С удоволствие бихме станали част от нейния свят един ден.

А вие? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май