Ферма на покрива

Идеята за вертикалното земеделство става все по-популярна по света
Ферма на покрива

Решихме! В най-скоро време ставаме ърбън земеделци. На този етап обаче още събираме смелост и, разбира се - добри идеи. Защото без тях нищо не се получава, сигурно сте забелязали. Наскоро даже попаднахме на още една градска ферма, която вече ни надъха за скорошна и пълна мобилизация за намеренията ни.

Въпросното "земеделско стопанство" се намира в Ню Йорк, на ъгъла на известната Eagle Street в Бруклин. То е кацнало буквално на покрива на сграда, използвана за склад, от където се разкрива невероятна гледка към брега на Ийст Ривър и Бруклинския мост.

Уникалната ферма съществува от 2009 година и зад реализацията й стоят упоритите екотърсения на американката Лиза Гууд. Когато решава да разработва "зелен" покрив обаче, тя си дава сметка, че се захваща с трудна и отговорна задача:

"Много хора твърдяха, че това не е никак добра идея и че нищо няма да се получи", споделя Лиза за трудното начало.

Впоследствие обаче се оказва тъкмо обратното. Вертикалната екосистема оказва благоприятно влияние както на вътрешността на сградата, така и върху околната среда.

Растенията пречистват въздуха от вредните газове, които многобройните коли произвеждат при движението си. Едновременно с това, растителността на покрива осигурява природосъобразно отопление на помещенията в самата конструкция.

Една добра идея

В Eagle Street Rooftop Farm се отглеждат главно зеленчуци, които впоследствие се продават на местни заведения за хранене.

Освен това, фермата работи съвместно с образователната организация Growing Chefs. И заедно с нея редовно инициира любопитни уъркшопове за деца, в които малчуганите се посвещават на интересни земеделски практики. Какво е хидропоника? Каква е разликата между зелените и червени домати? Как се правят кисели краставички? Как се гледат непослушни зайци? Това е само малка част от темите, които се разискват по време на образователните лекции в приятна атмосфера на смях и забава.

За сериозни ърбън земеделци е предвидена специална програма, в която може да се включи всеки срещу определена сума пари.

Иначе, фермата е отворена за посетители всяка неделя от 9 сутринта до 4 следобед. На открит пазар пък се излага част от генерираната реколта и всеки може да си закупи каквото пожелае. Изобщо... пълна земеделска идилия!

А ние се надяваме, че скоро и у нас ще можем да наблюдаваме явлението, наречено вертикално фермерство. Междувременно, тук вижте още една добра идея, която още чака своята реализация... 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май