Топли идеи от... козината на северни кучета

Запознайте се с Теменужка Станчева, която прави дрехи и аксесоари от козината на аляски маламут
Топли идеи от... козината на северни кучета

Дамата, която изработва топли шапки и закачливи обеци от кучешка козина, разполага с приближен аляски маламут. Това е порода северни кучета, традиционно използвани за водачи на впрягове. От техния род са и добре познатите ни породи хъски, лайка, акита и самоед. Благодарение на своя приятел – маламутът Арчи, Теменужка се снабдява с материал за плетивата и разбива на пух (буквално) и прах разбирането, че само овцете дават вълна.

Любовта към плетките я подтиква да създаде и свой сайт, в който да споделя творчеството си с всички останали, които споделят любовта й към ръчно създадените произведения на изкуството.

Здравей, Теменужка. Не мога да отрека, че се учудих и, едновременно, зарадвах първия път, когато видях и пробвах шапката, изплетена от козината на Арчи. Как всъщност реши да се "впуснеш" в подобна плетка?

Здравей. Всичко се получи съвсем спонтанно. Знаеш, че човек понякога решава да експериментира с нещата, което обича да прави. Веднъж просто се запитах дали не мога да използвам козината на нашия любимец Арчи, която иначе само пада и мърси къщата. Пробвах и се получи нещо прекрасно, а материалът е екологичен.

Помня, че шапката беше мека и топла, но и подобно на вълнените дрехи – леко боцкаща. Кои части от козината на кучето използва за направата й?

bgpletivo.comОбикновено за плетивата се използва най-долният слой – пухът. В началото и края на сезона, в който пада козината, обаче, с нея се отделя и най-горният й слой - твърдите косъмчета. Ако се ползва козина, съдържаща и тези косми, плетката става малко по-боцкаща.

Разбрах, че Арчи сменя козината си два пъти годишно – зиме и лете. Тогава именно събирате пуха за плетки. Би ли ни казала няколко думи за процеса на обработка на козината? Какво става с нея, след като се отдели от кучешкия гръб?

Има няколко стъпки, преди козината да се превърне в шапка или в каквото друго пожелаете :) Първо, трябва да се изчака един от двата сезона, в които кучето сменя козината си – това става през зимата и лятото. Аз хванах летния период.

След като събрах козината, я изпредох с хурка и вретено – така, както нашите баби са правили с лековитата овча вълна. По този начин се получи нишката. По принцип е хубаво козината да се изпере предварително, но не го правя, защото пухът е много къс. Изпирам едва, след като нишката стане готова.

Иначе самата работа с преждата е истинско удоволствие, защото се получава мека и много удобна за обработка. Счита се, още, че съдейства за облекчаването на различни болки.

Ти плетеш дрехи и аксесоари от прежда с разнообразен състав. Можеш ли да кажеш, че изработката им от кучешка козина е по-трудна и защо? Въобще, сподели с нас какви са особеностите на плетиво с такъв материал.

Работата с тази прежда не е по-трудна, отколкото с други видове. Единствената особеност е, че трябва да превърна кучешките косми в нишка, но именно това ми доставя най-голямо удоволствие.

Засега сме виждали шапка и обеци от маламутски косъм. Планираш ли в бъдеще да създадеш други дрехи и аксесоари?

Тъкмо сега събирам нова козина от любимеца ни Арчи. Мисля този сезон да я използвам за направата на колани и наколенки.

А чувала ли си за други нестандартни "прежди", освен маламутския пух, и би ли ги изпробвала?

Освен от кучешки косъм, много отдавна съм правила и една лента за коса от заешки. Тя, също както и овчата вълна, е много добра за плетиво, но за мен няма по-хубав от пуха на аляския маламут, който топли страхотно и е приятен за носене.

Начинът, по който ти използваш кучешката козина, е не само оригинален, но и екологичен. От гледна точка на природосъобразността, а и на други аспекти, какви според теб са предимства на домашното плетиво пред машинно изработените продукти?

За мен е истински кошмар, когато видя как хората режат дървета, хвърлят боклуци насред поляните, нараняват животни или злоупотребяват по определен начин с природата. В тази връзка, преждата от аляски маламут няма нищо общо с купешките, които са пълни с химикали и предизвикват алергии – екологично чиста е, а и се използва за нещо красиво и полезно.

Освен това, аз обичам да плета. Мисля, че домашно изработените плетки не могат да бъдат заменени с машинните, защото когато човек създаде нещо със собствените си ръце, творението става уникално.

Благодаря ти за това интервю и за любовта, която влагаш в работата си!

Благодаря и аз. А по повод настоящите празници искам да пожелая на читателите на прекрасните ви статии: нека бъдем по-добри и отговорни не само един към друг, но и към природата!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май