Това са микробите, с които плувате

Запознайте се с пластисферата
Това са микробите, с които плувате

Докато океанът се пълни с пластмасови отломки и ние се чудим какво да направим по въпроса, милиони микроорганизми използват този факт, за да образуват изцяло нова за науката екосистема. Добре дошли в пластисферата!

В нея ни въвежда едно ново изследване, публикувано в журнала Environmental Science and Technology. Неговите автори използват изключително фина мрежа, за да съберат от Северноатлантическия океан миниатюрни парченца пластмаса с размер от 1 до 5 мм. Анализът на този материал установява наличието на пищна колония от хетеротрофи (организми, изхранващи се със сложни органични вещества), автотрофи (организми, изхранващи се с прости неорганични вещества като въглероден диоксид), хищници и симбионти.

В сравнение с други соленоводни проби, тези пластмасови обитатели са далеч по-разнообразни. Става дума за над 1 000 различни вида, в това число растения, водорасли и бактерии, някои от които напълно непознати на науката. В този смисъл пластмасата функционира като своеобразен риф - място, където множество бикроби живеят, еволюират и просперират.

Най-интересното е, че насред цялата тази шарения учените откриват и едни специфични организми, които предпочитат да населяват определени видове пластмаса, от която се изхранват. Тази пластмаса има доста дълъг период на полуразпад, но се оказва, че се разгражда много по-бързо под влиянието на нейните обитатели. С други думи, може да се окаже, че пластиферата успешно затруднява човечеството му в усилията да погуби планетата. Също като магическите гъбки, с които ви бяхме запознали преди време! 

ключови думи:
микроби океан пластмаса

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април